Mısır’da darbenin yıldönümü öncesi operasyon: 9 ölü

Muhammed Mursi’nin askeri darbeyle devrilmesinin ikinci yıldönümüne girilirken, Mısır’daki gerginlik yeniden tırmanıyor.

Muhammed Mursi’nin askeri darbeyle devrilmesinin ikinci yıldönümüne girilirken, Mısır’daki gerginlik yeniden tırmanıyor. Salı günü ülkenin önde gelen bir savcısı öldürülürken, dün polisin düzenlediği bir operasyonda en az 9 Müslüman Kardeşler üyesi öldürüldü.

Mısır’da polisin düzenlediği operasyonda en az 9 Müslüman Kardeşler üyesi öldürülürken, polis, vurulanların silahlı militanlar olduğunu savundu. Öldürülenler arasında eski bir milletvekili de bulunuyor.

Müslüman Kardeşler üyesi eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin askeri darbeyle görevden alınmasının ikinci yılına girilirken, Mısır’da karşılıklı infazlar sürüyor. Salı günü Mısır Genel Savcısı’nın öldürülmesi ardından dün Müslüman Kardeşler üyesi 9 kişi polisin düzenlediği operasyonla öldürüldü.

Örgütün Twitter sayfasında yapılan açıklamada, eski milletvekili Nasır el Hufi’nin de aralarında olan kişilerin infaz edildiği savunuldu. Açıklamada, Hufi’nin ailesinin başkent Kahire’nin banliyösünde öldürülen eski milletvekilinin naaşını almaya gittiği bilgisi de verildi.

Müslüman Kardeşler açıklamasında, öldürülen kişilerin cezaevlerindeki tutuklulara ve idam mahkumlarına ‘verilecek desteği’ görüşmek üzereyken polisin operasyonuna maruz kaldıkları savunuldu.

Mısır polisi ise, operasyonun arama kararı bulunan kişilere yönelik olduğu ve kendilerine ateş açıldığını savundu.

Yarın, Muhammed Mursi’nin askeri darbeyle devrilmesinin ikinci yıl dönümü ve birçok kentte protestoların yaşanabileceği sanılıyor. 3 Temmuz 2013’de Müslüman Kardeşler iktidarına son verilmesi ardından bin 400’ü aşkın kişi gösterilerde yaşamını yitirirken, binlerce örgüt üyesi tutuklandı. Bu kişilerden yüzlercesine idam cezası verilmiş durumda.