Neonazilere polis yerine demokrat gençler müdahale etti

Almanya’nın doğusundaki Dresden kentinin 1945 yılında Müttefikler tarafından bombalanmasının yıl dönümünü bahane eden yüzlerce Neonazinin gösteri düzenlemesine tepkiler artıyor.

Binlerce kişinin Neonazilere karşı eylem düzenlediği kentte tanınmış ırkçılara karşı polisin hiçbir müdahalede bulunmaması dikkat çekti.

Dresden’in 13 Şubat 1945’te Britanya ve Amerikan uçaklarınca bombalanmasını bahane eden yüzlerce aşırı sağcı gösteri düzenledi. Gösterileri, daha önce hakkında nasyonal sosyalizm propagandası ve nefret suçundan ceza alan Gerhard Ittner adlı Neonazi organize etti.

Kentte iki ayrı grup halinde düzenlenen gösterilere 850 kadar ırkçı katılırken, polis ırkçılık ve Neonazi propagandası yapan Ittner ve diğer konuşmacılara müdahale etmedi. Polisten yapılan açıklamada, ‘konuşmaların değerlendirileceği’ savunması yapıldı.

Öte yandan dün öğleden sonradan itibaren kentte toplanan sol ve demokrat gruplara üye bini aşkın kişi de Neonazilere karşı baraj oluşturmak üzere gösteri düzenledi. Çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu göstericiler, Neonazilerin yürüyüşüne müdahalede bulunurken, konuşmaları engellemeye çalıştı.

DRESDEN BOMBARDIMANI ANMALARIYLA NAZİLER AKLANIYOR

İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarına gelindiği Şubat 1945’te Dresden kenti müttefik kuvvetler tarafından bombalanmış ve on binlerce kişi yaşamını yitirmişti. Son yıllarda Alman ırkçılarının bombardımanların yıl dönümünde sıkça ortaya çıktıkları ve bu olayı Naziler’i aklama çabalarına alet ettikleri biliniyor.

Dresden, aynı zamanda 2014 yılında ortaya çıkan Batının İslamlaşmasına Karşı Avrupalı Yurtseverler (Pegida) adlı ırkçı hareketin kurulduğu kent. Pegida’nın 2015 yılı başlarına kadar her Pazartesi günü düzenlediği yürüyüşlere katılım düşse de, siyasi alanda giderek güçlenen Almanya İçin Alternatif (AfD) sağ-popülist partiyle bağı olduğu ortaya çıkmıştı.