Nepal'de bilanço ağırlaştı

Nepal'de Cumartesi sabahı meydana gelen büyük depremde binlerce kişi hayatını kaybetti, binlercesi de yaralandı.

Nepal'de Cumartesi sabahı meydana gelen büyük depremde binlerce kişi hayatını kaybetti, binlercesi de yaralandı.

Depremin şiddeti 7.8 olarak ölçüldü. Bu büyük depremi çok sayıda artçı deprem takip etti.

Hafta sonu, geçen her saat bilanço ağırlaştı. Everest etekleri ve komşu ülkeler depremden etkilendi, onlarca ölüm yaşandı.

İçişleri Bakanlığı'nın Pazartesi sabahı verdiği yeni bilançoya göre, ölü sayısı 3.726'ya çıktı. Yaralı sayısının ise 6.500'ü geçtiği belirtildi. Çin ve Hindistan gibi komşu ülkelerde 90 dolayında kişi hayatını kaybetti.

Bu bilançonun daha da ağırlaşmasından endişe ediliyor. Depremin boyutları ve yol açtığı zararlar tüm boyutları ile henüz belirlenmedi.

Katmandu'da iki bürosu bulunan Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNİCEF, "1 milyona yakın çocuğun acil yardıma ihtiyacı var" dedi.

Uluslararası engelliler örgütü Handicap International, Cumartesi gününden bu yana 90'ı aşkın artçı deprem yaşandığı bilgisini verdi. Bunlardan birçoğunun şiddetinin 6'yı geçtiği kaydedildi.

Handicap International operasyonlar müdiresi Florence Daunis, "Binaların çökeceği korkusuyla insanlar evlerine girmiyor, yağmur yapmasına rağmen dışarıda geceyi geçirmeyi tercih ediyorlar" dedi.

Nepal, 10 bin ila 20 bin kişinin hayatını kaybettiği 1934'teki depremden bu yana en şiddetli depremi yaşadı.

28 milyon nüfuslu bu yoksul ülkenin hastaneleri çabucak tıkandı. Artçı depremler nedeniyle hastalar tahliye edilerek dışarıda kurulan çadırlarda tedavileri yapıldı.

Yoksulluğa ve adaletsizliğe karşı mücadele eden Oxfam International örgütü bölge sorumlusu Helen Szoke, "Elektrikler kesildi. İletişim sistemleri tıkandı, hastaneler doldu ve cenazeleri alacak yer kalmadı" dedi.

Nepal'in dağlık bazı alanlarına halen giriş yapılamıyor, yollar kapanmış. Kötü hava koşulları ve ülkeyi sallayan artçı depremler nedeniyle ilk yardım ekiplerinin çalışması zorlukla gerçekleşiyor

Cumartesi günü meydana gelen deprem ve Pazar günkü şiddetli artçı depremler Everest Dağı bölgesinde de hissedildi.

Depremin yol açtığı çığ felaketi nedeniyle büyük bir kamp kar altında kaldı. Alana çok sayıda helikopter gönderildi. Geçici bilançoya göre 18 cenaze çıkarıldı. 61 kişi de yaralandı. Everest zirvesinde ilk kez bu kadar ölüm yaşanıyor.