Nükleer müzakerelerinde kısmi uzlaşma sağlandı

İran ile Batılı ülkeler arasındaki nükleer müzakerelerinde önemli bir başlıkta uzlaşma sağlandığı bildiriliyor.

İran ile Batılı ülkeler arasındaki nükleer müzakerelerinde önemli bir başlıkta uzlaşma sağlandığı bildiriliyor.

BM’de veto hakkı bulunan ABD, Büyük Britanya, Rusya, Çin ve Fransa ile Almanya’nın da dahil olduğu 6 ülkenin ve İranlı temsilcilerin katıldığı müzakereler Viyana’da devam ediyor. Müzakerelerde ilerleme sağlandığını söyleyen üst düzey bir Amerikalı diplomat, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) müfettişlerinin İran’daki denetimlerine ilişkin uzlaşma metni hazırlandığını kaydetti.

IAEA müfettişlerinin tüm askeri tesislere girmelerinin tartışma konusu olmadığını savunan yetkili, ABD’nin de böylesi bir talebi kabul etmeyeceğini ve bu nedenle de ‘orantısız’ olduğunu dile getirdi. ABD’li yetkili, İranlı yetkililerle varılan uzlaşıya göre ise, IAEA’nın atom antlaşmaları çerçevesindeki bir nedenle askeri tesisleri denetleme talebine izin verilmesine sıcak bakılıyor.

İran ile Batılı ülkeler arasında Avusturya’nın başkenti Viyana’da IAEA gözetimindeki sürdürülen ve İran’ın nükleer programlarına ilişkin tartışmaları sonlandırmayı amaçlayan müzakerelerin bugün sona ermesi planlanıyordu. Ancak, Pazar günü yapılan açıklamada, ortak bir antlaşmaya dair var olan farklılıklar nedeniyle müzakerelerin uzayacağı bildirilmişti.

Müzakerelerde, askeri tesislerde yapılacak denetimlerin yanı sıra İran’a yönelik mali ve ekonomik yaptırımların ne zaman sonlanacağına dair tartışmalar da devam ediyor. İran, yaptırımların kaldırılmasını öncelikli adım olarak görmek isterken, 5+1 olarak adlandırılan batılı ülkeler Tahran’ın öncelikli olarak ‘sorumluluklarını yerine getirmesini’ şart koşuyorlar.