Obama’dan Rusya’ya ve Putin’e sert sözler

Beyaz Saray’da 2016’nın son basın konferansında konuşan Obama, Rusya’ya yine siber saldırı iddiaları üzerinden yüklendi. Obama, Rusya’yı siber saldırılar üzerinden uyarırken, ‘üretmeyen küçük bir ülke’ olarak tanımlaması dikkat çekti.

Demokrat Parti ve seçimlerde kaybeden adayı Hillary Clinton’un ekibine yönelik siber saldırıların Rusya kaynaklı olduğunu yineleyen Obama, söz konusu saldırıların Rusya yönetimince verilmiş emirle yapıldığını savundu. “Rusya’da Vladimir Putin’in onayı olmadan çok fazla şey olmaz” diyen Obama, bu saldırıların kararının ‘Kremlin’de alındığı iddiasını yeniden gündeme getirdi.

Barack Obama, Ocak ayında başkanlık görevini devralacak Cumhuriyetçiler üyesi Donald Trump’dan ‘tarafsız ve bağımsız’ bir soruşturma çağrısını kabul etmesini de istedi.

Çin’de Eylül ayında yapılan G20 Zirvesi’nde konuyu Vladimir Putin’le görüştüğünü açıklayan Barack Obama, ‘siber saldırıların kesilmesini’ istediğini ve aksi halde ‘ciddi sonuçlarının olacağı’ uyarısı yaptığını da kaydetti.

Obama’nın konferansta Suriye sorununa ilişkin Rusya’ya yönelik eleştirileri sırasında bu ülkeye yönelik ‘küçük ülke’ demesi de dikkat çekti. Obama, “Rusya, petrol, gaz ve silah dışında birşey satın almak istediğinizde ekonomisi üretmeyen küçük, zayıf bir ülke. Yenilik üretmiyorlar” dedi.

Obama, üstü kapalı olarak Cumhuriyetçiler içerisinde Vladimir Putin’in politikalarını onaylayanların oranının yüzde 37’yi bulduğunu gösteren bir ankete de atıfta bulunurken, “Ronald Reagan mezarında ters dönüyor olmalı. Nasıl da buraya gelindi?” şeklinde eleştiride bulundu.