Petrobras skandalı ‘Brezilya sınırlarını aşacak’

Brezilya’da 2014 yılından bu yana devam eden Petrobras soruşturmasının ülke sınırlarını aştığı ve birçok Latin Amerikalı siyasetçinin daha adının skandala karıştığı bildiriliyor.

2014 yılında başlatılan ‘Lavage Express’ adlı soruşturmanın uluslararası ayağını yürüten savcı Vladimir Aras, skandalın Brezilya’yla sınırlı olmadığının altını çizdi.

Soruşturma sayesinde başta Odebrecht şirketi olmak üzere birçok Brezilyalı altyapı ve inşaat şirketinin bulaştığı bir rüşvet ağı oluştuğuan dikkat çeken Vladimir Aras, kamu ihalelerinin alınması karşılığında siyasetçilere yüklü miktarlarda paralar ödendiğini kaydetti.

“Skandalın uluslararası boyutu oldukça büyüyecek” diyen Aras, diğer ülkelerdeki soruşturmalar sayesinde ‘rüşvet şemalarının’ ortaya çıkacağını belirtti. Aras, on kadar Latin Amerika ülkesinin yanı sıra Afrika’daki skandala karışanlar arasında üst düzey yetkililerin olduğunu söyledi.

Brezilya’da kamuya ait Petrobras şirketiyle başlayan rüşvet skandalı birçok Latin Amerika ülkesini de içine alarak büyüyor. Son olarak Peru eski Devlet Başkanı Alejandro Toledo’nun tutuklanmasına hizmet edecek her türlü bilgiyi ödüllendireceğini duyurmuştu.

Toledo’nun Peru ile Brezilya arasındaki büyük bir otoyol ihalesi karşılığında Odebrecht şirketinden 20 milyon dolar rüşvet aldığı ortaya çıkmıştı.

Soruşturmalarda, Petrobras ile anlaşma imzalayan 10 kadar yabancı ülke şirketinin Latin Amerikalı siyasetçilere rüşvet ödediğine dair iddialar araştırılıyor. Bu kapsamda geçtiğimiz Perşembe günü 11 ülkeden savcılar Brezilya’da bir araya gelerek, skandalda adı geçen Odebrecht şirketine yönelik soruşturmayı ortaklaşa koordine etme kararı almıştı.