Polis grevi Rio’ya sıçradı: Bir haftada 120’yi aşkın ölü var

Brezilya'nın Espirito Santo eyaletinde polislerin başlattığı grev ardından, eyalette bir hafta içerisinde 120’yi aşkın cinayet işlendi. Eylemler Rio eyaletine de sıçradı.

Espirito Santo eyaletinde polislerin aileleri, 4 Şubat'tan bu yana eylemdeler. Polislerin grev hakkı olmadığı için aileleri eylem yapıyor. Aileler, polisler için ücret artışı ve çalışma koşullarının düzeltilmesini istiyor.

Yerel basına konuşan polis eşleri, polislerin sağlık sigortasının dahi olmadığından şikayet ediyor.

Kentte devriyelerin durması ardından, yağmalama eylemleri, cinayetler ve saldırılarda patlama oldu. Brezilya ordusu, şiddet olaylarını durdurmak için paraşütçüler ve zırhlı araçlar gönderdi. 1200 asker ve federal polisin eyalete gönderilmesine rağmen Cuma günü de eylemler devam ediyordu. Takviye güçlerin 3 bine çıkarılacağı açıklandı.

Eyaletteki şiddet olaylarında, en az 122 kişi hayatını kaybetti. Brezilya medyasına göre sadece bir gün içerisinde Vitoria'da 200 araç çalındı. Normal zamanlarda 20 araç çalınıyordu.

Devlete bağlı bir ticari derneğe göre, şirketler yağmalama olaylarından dolayı 90 milyon real, yani 27 milyon euro zarara uğradı.

Eyaletteki güvensizlik ortamı ve işyerlerinin kapalı olmasından dolayı, halk süpermarketlere akın ediyor. Marketlerde uzun kuyruklar oluşuyor. Tedarik sorunu yaşayan market sahipleri, bir çok ürünün tükendiğini belirtiyor.

Bu arada, Guarapari kenti Yol İşçileri Sendikası Başkanı Walace Belmiro Fernaziari de vurularak öldürüldü. Bunun üzerine otobüs seferleri de durdu.

POLİS GREVİ RİO’YA SIÇRADI

Rio de Jeneiro eyaletinde de birçok askeri polis alayı, güvenlik güçlerinin aileleri tarafından bloke edildi. Aileler burada da komşu eyaletteki gibi ödenmeyen ücretleri talep ediyor. Genel grev yönündeki söylendiler, eyalette panik havası estirdi. Eyaletteki 100 polis alayının 27’sinin girişinde eylemcilerin olduğu bildirildi. Bunların birçoğu barışçıl şekilde geçti. Eylemciler, polis noktalarına giriş çıkışları engellemedi. Ancak dört alayın girişi tamamen kapatıldı.