Portekiz’in tarihi sosyalist lideri Soares öldü

Portekiz’in Salazar diktatörlüğünden çıkışından sonra demokrasiye geçişte önemli rol oynayan eski sosyalist başbakan ve cumhurbaşkanlarından Mario Soares hayata gözlerini yumdu.

Lusa haber ajansının duyurduğu habere göre, Aralık ayı ortalarından itibaren hastanede tedavi gören 92 yaşındaki Soares, bugün yaşamını yitirdi. Soares’in daha önce yaşlılığa bağlı olarak komaya girdiği duyurulmuştu.

Portekiz’de ‘modern demokrasinin babası’ olarak da anılan Mario Soares, uzun yıllar üniversitelerde ders verdikten sonra 1933-1974 yılları arasında süren Salazar rejimi (Estado Novo) karşıtı mücadelesi nedeniyle 1970 yılından itibaren Fransa’da sürgün hayatı yaşamıştı.

1973 yılında sürgündeki rejim karşıtlarıyla birlikte Portekiz Sosyalist Partisi’ni kuran ve ilk genel sekreterlik görevini üstlenen Soares, Karanfil Devrimi’yle diktatörlüğün yıkılması ardından 1974’de Dışişleri Bakanı oldu. 1976-1978 ve 1983-1986 yılları arasında başbakanlık görevinde bulunan Soares, 1986’dan 1996’ya kadar ise cumhurbaşkanlığı yapmıştı.

Mario Soares, 41 yıl süren faşist cunta rejimi sonrasında Portekiz’de demokratik yaşamın yerleşmesindeki çabalarıyla öne çıkıyordu.