Raboski ve Hopa ABD raporunda

Raboski ve Hopa ABD raporunda

ABD Dışişleri Bakanlıðı tarafından hazırlanan 2011 yılı Ýnsan Hakları Raporu’nda Türkiye’ye yönelik sert eleştiriler yapıldı. Raporda KCK davalarından, Roboski katliamına, basına yönelik baskılardan gösterilerde öldürülen eylemcilere kadar birçok konu yer aldı.

ABD’nin raporunda Türkiye’de geçtiðimiz sene içinde güvenlik güçlerinin 58 sivilin ölümü, 25’inin de aðır yaralanmasından sorumlu olduðu ifade edildi. Rapora göre 2011 yılının ilk 10 ayında 303’ü PKKli 220’si asker ve polis toplam 500’ü aşkın kişi yaşanan çatışmalar sonucunda hayatını kaybetti. Raporda Roboski’de Türk uçaklarının bombalayarak öldürdüðü 34 Kürt köylüsü de yer aldı.

HOPA OLAYLARINA GENÝŞ YER VERÝLDÝ

Türk başbakanı Recep Tayyip Erdoðan’ın Hopa’daki mitingi sırasında Metin Lokumcu’nun öldürülmesine de deðinilen raporda olaylarla ilgili olarak 5 kişinin halen yargılandıðı 28 kişinin de protesto gösterileri nedeniyle mahkeme karşısına çıktıðı anlatıldı. Ýzmir’de polis tarafından karakolda işkence edilen Fevziye Cengiz’in hikayesine de yer verilen raporda 2011’in ilk 10 ayında en az 419 işkence olayı yaşandıðı ifade edildi.

CEZAEVLERÝNDEKÝ ÖLÜMLER

Türkiye cezaevlerinde 2011 yılında 27 tutuklunun hayatını kaybettiðinin belirtildiði raporda ülkedeki cezaevlerinin kapasitesinin çok üstünde mahkum ve tutuklu barındırdıðı kaydedildi.

CPT’nin cezaevlerindeki saðlık koşulları konusunda oldukça endişe verici bir rapor yayınladıðının altının çizildiði raporda en az 240 mahkumun yeterli saðlık hizmeti alamadıðının tespit edildiði vurgulandu.

KCK DAVASI DA RAPORDA

BDPlilerin rutin olarak tutuklamalarla karşı karşıya kaldıðının belirtildiði raporda KCK davasına da geniş yer verildi. KCK tutuklularının Kürtçe savunma taleplerinin karşılanmadıðını ve Kürtçe’nin “bilinmeyen bir dil” olarak tutacaklara geçirildiðinin hatırlatıldıðı raporda AKP hükümetinin yargıyı kullandıðına dair eleştiriler de yer aldı. Raporda BDP ve BDP üyelerine karşı 4 binden fazla dava ve soruşturmanın sürdüðü de belirtildi.

BASIN ÖZGÜRLÜÐÜ

Türkiye’de basın özgürlüðü konusuna da geniş yer ayrılan raporda Anti-terör yasalarındaki geniş tanımlar nedeniyle ülkedeki ifade özgürlüðünün sınırlandıðı kaydedildi. Özellikle Kürt yanlısı yayın yapan basın yayın organlarının baskıyla karşı karşıya olduðunun ifade edildiði raporda 70 kitap ve dergi 2011 yılında yasaklandı.

Ýnternet özgürlüðünün de bu çerçevede deðerlendirildiði raporda filtre uygulamasının insanların seçme özgürlüðünü daralttıðı vurgulandı.

ANF NEWS AGENCY