Schulz’un adaylığı SPD’ye 5 puan kazandırdı

Avrupa Parlamentosu (AP) başkanlığından ayrılarak Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı olarak belirlenen Martin Schulz’un partisinin oy oranlarını en az 5 puan arttırdığı görülüyor.

Geçtiğimiz hafta resmen SPD’nin başbakanlık için aday olarak gösterdiği Martin Schulz’lu ilk anketlere göre, partinin oyları yükselişte.

Forsa şirketi tarafından dün yayınlanan son ankete göre, Eylül ayındaki seçimlerde Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile kardeş partisi CSU’nun oy oranı yüzde 35. İki partinin oy oranı bir hafta önceki ankete göre 2 puan geriledi.

Ankete göre, Schulz’un başında olduğu SPD’nin oy oranı ise 5 puanlık artışla yüzde 26’ya yükseldi. Almanya İçin Alternatif (AfD) adlı göçmen karşıtı partinin oyları 1 puan gerileyerek yüzde 11 olurken, Sol Parti (Die Linke) oyları bir hafta önceki gibi yüzde 9 olarak hesaplandı.

Yeşiller’in 2 puanlık kayıpla yüzde 8 oy oranına gerilediği ankete göre, Liberal Demokrat Parti (FDP) yüzde 6 oyla Federal Meclis’e girecek altıncı parti olacak.

Salı günü yayınlanan INSA anketinde ise CDU-CSU’nun oy oranı yüzde 32,5, SPD’nin oyu ise bir önceki ankete göre 5 puanlık artışla yüzde 26 olarak duyurulmuştu. INSA anketinde diğer partilerin oy oranları ise şöyleydi: AfD yüzde 13, Die Linke yüzde 10,5, Yeşiller yüzde 7,5 ve FDP yüzde 6,5.