Stockholm’de soykırım sergisi açıldı

Stockholm’de soykırım sergisi açıldı

Soykırımının 97. yıldönümünde Stockholm’de Katolik Kilisesi bir sergiye ev sahipliði yapıyor. 23 Nisan günü açılışı yapılan sergide soykırımdan sonra bölgeye giden misyonerlerin yazdıkları raporlar , anılar ve çektikleri resimler ile o dönemde yayımlanan soykırımını konu alan kitaplar sergileniyor.

Serginin bir köşesinde ise derin devletin planlı bir cinayetle katlettiði Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’ bir portresi de yer alıyor.

Ermeni Federasyonu Başkanı Vahagn Avedian serginin amacının Ýsveç, Norveç ve Danimarkalıların soykırımdan kurtulan Ermenilere yaptıkları yardımları göstermek olduðunu söylüyor.

Amaçlarının o dönemde yaşananları politikleştirmek olmadıðını vurgulayan Avedian “Burada sergilenen belgeler ve resimler bir soykırımın yapıldıðını ve Ýskandinavya’da halkın olanları bildiðini gösteriyor. Ama aradan uzun yıllar geçtikten sonra olanlar unutuluyor. Hafızaları tazelemek için bu sergiyi düzenliyoruz” dedi. Stockholm’dan sonra serginin Kopenhag ve Oslo’da da sergileneceðini söyledi.

Sergiyi gezen Hıristiyan Demokrat Parti Milletvekili Annelie Enochson Ermenilere yapılan soykırımının daha 1915’lerde Ýskandinavya’da bilindiðini, Ýsveçli ve Norveçli pek çok misyonerin bölgede soykırıma kurtulan Ermenilere yardım ettiklerini söyledi.

Enochson Türk Hükümetine Ermeni ve Süryanilere yapılan soykırımı kabul etmesi çaðrısında bulundu. Yaraların sarılması ve yakınlarını yitirenlerin acıların hafifletilmesi için Türkiye’nin soykırımı kabul etmesinin zorunlu olduðunu söyledi.

Ýsveç Parlamentosu’nun Ermeni, Asuri ve Süryanilere yapılan soykırımı kabul etmesini tarihi önemde bir karar olarak deðerlendiren Enochson kararın almasından sonra Türk Hükümetini arayarak üzüntülerini ileten Ýsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt ile Dışışleri Bakanının tutumlarını ‘parlamento ve halkın iradesini hiçe sayan utanç verici bir davranış’ olarak deðerlendirdi.

Sergi 27 Nisan akşamına kadar devam edecek.

ANF NEWS AGENCY