Südet Almanları toprak ve mülk talebinden vazgeçiyor

İkinci Dünya Savaşı sonrasında dönemin Çekoslovakya’sından sürgün edilen milyonlarca Alman toprak ve mülk talebinden vazgeçiyor.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında dönemin Çekoslovakya’sından sürgün edilen milyonlarca Alman toprak ve mülk talebinden vazgeçiyor. Sudetenland adlı bölgeden Almanya’ya sürülen Almanları temsil eden kuruluş, savaş sonrası el konulan mal ve mülkleri ile toprak talebini kaldırdığını duyurdu.

Sudetendeutsche Landsmannschaft adıyla savaştan sonra Almanya’ya göç eden 2,8 milyon Südet Almanlarını temsil eden kuruluşun tüzüğü yenilendi. Hafta sonu yapılan tüzük değişikliğiyle, Çek Cumhuriyeti’nden toprak talebine ilişkin maddenin yanı sıra savaş sonrasında el konulan toprak ve mal varlıklarının  iadesine ilişkin madde de kaldırıldı.

Kuruluşun kabul ettiği yeni tüzükte ise, “Sürgünler, etnik temizlikler, insanlığa karşı işlenmiş suçlar, insan ve uluslararası hukuka aykırı olarak mülkiyetlere el konulması dünya genelinde yasaklanmalı. Bugüne kadar yaşanan adaletsizlikler, adil bir tazminat temelinde iyileştirilmeli. Avrupa Birliği (AB) Temel Haklar Şartı tüm üye ülkeler için sınırsız olarak geçerli olmalıdır” deniyor.

ÇEK CUMHURİYETİ RAHATLADI

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek, Südet Almanlarını temsil eden kurumun kararını ‘selamladıklarnı’ söyledi. Zaoralek, Südet Almanlarının toprak ve mülk talebinden vazgeçmelerinin ‘ikili ilişkilerin düzeltilmesi için şartlardan biri’ olduğunu da kaydetti.

SAVAŞIN BEDELİNİ EN ÇOK ONLAR ÖDEDİ

Südet Almanları, yüzyıllarca boyunca yaşadıkları topraklardan İkinci Dünya Savaşı sonrasında dönemin Çekoslovakya hükümeti tarafından zorla göçertilerek, tüm topraklarına ve mal varlıklarına el konulmuştu. O dönemde sayıları 2,8 milyon olarak tahmin edilen Südet Almanlarının yanı sıra bugün Polonya’nın batı ve güneybatı kısımlarını oluşturan topraklarda yaşayan 10 milyon kadar Alman da sürgün edilmişti.

Diğer Avrupa ülkeleriyle birlikte 1945 yılından 1950’li yıllara kadar 13 ila 15 milyon arasında Alman yaşadıkları topraklardan sürülerek, bugünkü Almanya’ya göç ettirildiler. Göç eden Almanların kurduğu dernekler 70 yıla yakın bir süredir topraklarına geri dönmek ve el konulan mülklerinin iadesini talep ediyorlardı.