Tanzanya’da El Niño bağlantılı yağışlar 155 can aldı

Tanzanya'da sel ve toprak kaymalarına neden olan El Niño hava fenomeniyle bağlantılı şiddetli yağışlar 155 kişi ölümüne yol açtı.

Tanzanya Başbakanı Kassım Majaliwa, parlamentoda yaptığı açıklamada, "El Niño fenomeniyle bağlantılı şiddetli yağışların" ülkenin çeşitli bölgelerinde "önemli hasara" yol açtığını söyledi.

Başbakan, 51 binden fazla ev ve 200 bin kişinin etkilendiğini, en az 155 kişinin hayatını kaybettiğini, yaklaşık 236 kişinin yaralandığını ve 10 binden fazla evin hasar gördüğünü belirtti. Ancak bu ölümlerin ne zaman gerçekleştiği belirtilmedi. 

14 Nisan'da hükümet sözcüsü, nisan ayının ilk iki haftasında 58 kişinin öldüğünü bildirmişti. Bu da Tanzanya'da yağış mevsiminin zirve noktasına işaret ediyordu. 

Doğu Afrika'daki birçok ülke son haftalarda normalin üzerinde yağışlardan etkilendi.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) 5 Mart'ta yaptığı açıklamada, bu yıl yağışlı sezonun 2023'ün ortasında başlayan ve mayıs ayına kadar sürebilecek yeni bir El Niño dönemiyle birleştiği uyarısında bulundu.

El Niño, artan sıcaklıkların yanı sıra dünyanın bazı bölgelerinde kuraklığa, bazı bölgelerinde ise şiddetli yağışlara neden oluyor.

KENYA’DA EN AZ 45 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Kenya'da yağış mevsiminin başladığı mart ayından bu yana en az 45 kişi hayatını kaybetti. Başkent Nairobi'de çarşamba günü meydana gelen selde 13 kişi hayatını kaybetti. 

BURUNDİ’DE 96 BİN KİŞİ YERİNDEN OLDU

Burundi'de yetkililer, birkaç aydır neredeyse aralıksız devam eden yağmurlar nedeniyle 96 bin kişinin ülke içinde yerinden edildiğini bildirdi.

El Nino geçmişte de Afrika'nın doğusunda büyük hasara yol açmıştı.

Aralık ayında Tanzanya'nın kuzeyinde şiddetli yağışların yol açtığı heyelan ve su baskınlarında en az 89 kişi hayatını kaybetmişti. Bölge genelinde ise 300'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Somali'de sel nedeniyle bir milyondan fazla insan yerinden edildi.

Ekim 1997'den Ocak 1998'e kadar, El Niño'nun neden olduğu sağanak yağmurların yol açtığı devasa seller, bölgedeki beş ülkede 6 binden fazla kişinin ölümüne neden olmuştu.