Trump'a inat İsveç'ten kürtaja daha fazla ekonomik destek

İsveç Başbakan Yardımcısı ve İklim Bakanı İsabella Lövin, dün de kürtaj hakkı için mücadele eden kurum ve kuruluşlara daha fazla destek vereceklerini belirtti.

Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Trump'ın iklim ve kürtaj politikasına alaycı bir gönderme yapmak için hükümetin iklim yasa tasarısını etrafına topladığı kadınlarla birlikte imzalayan İsveç Başbakan Yardımcısı ve İklim Bakanı İsabella Lövin, dün de kürtaj hakkı için mücadele eden kurum ve kuruluşlara daha fazla destek vereceklerini açıkladı.

İsveç'in 800 bin tirajlı Aftonbladet Gazetesine yayımlanan makalesinde Lövin, ABD Başkanı Ronald Trump'ın kürtaj hakkını savunan örgütlere ekeonomik yardımı durdurma kararı almasını oldukça talihsiz bir karar olarak niteledirdi. Lövin, bu tip kararların kürtajları azaltmayacağına ve kadınların kürtaj olabilmek için tehlikeli yöntemlere başvurabileceklerine dikkat çekti.

1990 yılından beri doğum yaparken yaşamlarını yitiren kadınların sayılarının yarıya düştüğü hatırlattıktan ve kürtajı engellemenin bu ilerlemeyi riske atacağı uyarısında bulunduktan sonra, ”Hala her gün 800 kadın hamileyken ve doğum yaparken ölüyor. Bunların büyük bir çoğunluğu yoksul ülkelerde. Bu kadınların daha az değil daha çok desteğe ihtiyaçları var” dedi.

ABD ve dünyada LGBT kişilerin insan haklarının kısıtlanma riski olduğunu değerlendiren İsveç hükümeti geriye dönüş anlamına gelen bu politikanın yol açacağı  zararları azaltmak,  cinsel ve üreme sağlığını finanse etmek için daha önce hazırladığı planı yürürlüğe koyduğunu söyledi.

İsveç'in bu alanda çalışma yürüten UNFPA, UNAIDS ve Globala  Fond'a yaptığı ekonomik yardımları arttıracağını ve Avrupa Birliği'ndeki ilerici hükümetlerin de siyasi ve finansal destek vermeleri için seferber olacaklarını belirtiyor.

Yardımların gerçekleşmesi için ilk aşamada Belçika ve Hollanda ile birlikte yeni bir inisiyatif geliştireceklerini, Latin Amerika, Asya ve Afrika'daki ilerici ülkelerle de ittifaklar kurmayı hedefleyeceklerini söyleyen Lövin, İsveç Dış Yardım Kurumu Sida'nın kürtaj ve üreme sağlığı için çalışan kurumlara yaptığı yardımları arttıracağını kaydetti.