Trump İklim Antlaşması’ndan da çıkacak

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın, geçtiğimiz yıl kabul edilen İklim Antlaşması’ndan çıkacağı duyuruldu.

Londra’da konuşan Amerikan Çevre Koruma Ajansı (EPA) geçici direktörlüğüne getirilen Myron Ebell, bir önceki yönetimin iklim politikalarından farklı bir yol izleneceğini söyledi. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edilen ve Obama yönetiminin onayladığı İklim Antlaşması’ndan da çıkılması söz konusu.

Donald Trump’ın kararını yarın bir başkanlık kararnamesiyle hayata geçirebileceğini söyleyen Ebell, bunun daha geniş bir paket halinde de gerçekleşme ihtimali olduğunu da belirtti. Ancak Ebell, iklim politikalarına dair kararın kesin tarihini vermedi.

Atmosfere salınan zararlı gazların dörtte birinden sorumlu tutulan ABD’nin İklim Antlaşması’ndan çekilmesinin olumsuz etkileri olacağı tahmin ediliyor. Geçtiğimiz yılın Nisan ayında resmen BM gözetiminde imzalanan İklim Antlaşması, klasik enerjiler olan petrol, kömür ve doğal gaz kullanımının azaltılarak, zararlı gaz salınımlarının düşürülmesini hedefliyor.

Donald Trump ise göreve gelir gelmez Obama yönetimince alınan bu yönlü birçok kararı iptal etmişti. Bunlar arasında Kızılderililer tarafından tepki çeken Kuzey Dakota’daki petrol boru hattına tekrar izin verilmesi bulunuyor.