Trump’ın mülteci ve vize kararnamesine yargı iptali

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)‘de bir federal yargıç, Başkan Donald Trump tarafından geçtiğimiz hafta imzalanan mültecilere ve 7 ülkenin vatandaşlarına geçici seyahat yasağı getiren kararnamenin askıya alınmasına hükmetti.

Washington eyaletine bağlı Seattle kentindeki federal yargıç James Robart, kararnamenin geçici olarak durdurulması kararı verdi.

Eyaletin Demokrat Parti’li yönetimi tarafından yapılan şikayeti değerlendiren yargıç, ulusal düzeyde geçerli olacak durdurma kararını açıkladı. Kararda, Donald Trump tarafından imzalanan kararnameyle Washingon eyaletinde yurttaşların ‘tazmin edilemez zarar göreceğine’ dair yeterli delil sunulduğuna dikkat çekildi.

Seattle’deki yargıcın kararını desteleyen Washington Eyalet Genel Savcısı Bob Ferguson, Beyaz Saray’ın temyize gitmesi ve itirazın kabul edilmesi halinde Amerikan Yüksek Mahkemesi’ne gidileceğini de duyurdu.

Donald Trump tarafından geçtiğimiz hafta imzalanan kararnameyle tüm dünyadan mültecilere 4 ay, Suriye’den gelen mültecilere ise süresiz olarak ülkeye giriş yasağı getirilmişti. Kararname, İran, Irak, Suriye, Sudan, Somali, Libya ve Yemen vatandaşlarının vizeli seyahatlerini de 90 gün boyunca yasaklıyordu.

Yasak kapsamında şimdiye kadar 60 bin kadar bireye verilen vizeler ‘geçici’ olarak iptal edilmişti.