Trump, Rusya politikasının farklı olacağını yineledi

ABD ile Rusya yönetimleri arasında son günlerde artan gerginliğe rağmen 20 Ocak’ta görevi devralacak Donald Trump’tan Rusya’ya sıcak mesajlar gelmeye devam ediyor.

Rusya’nın Kasım ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde Demokrat Parti üyesi siyasilere ve kurumlara yönelik siber saldırılar düzenlediğini savunan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barak Obama, 35 Rus diplomatı sınırdışı etme kararı almıştı. Bu karara karşılık Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’nden ‘şimdilik karşılık verilmeyeceği’ açıklaması da gelmişti.

Daha önce Rusya’ya yönelik sıcak mesajlar veren ve Obama’nın ‘seçilmesinde Rusya’nın desteği olduğunu’ iddia ettiği Donald Trump ise, iki ülke arasındaki gerginliği tırmandırmayacağı yönündeki beklentileri güçlendirdi. Twitter üzerinden Putin’in ABD yaptırımlarına cevap verilmeyeceği yönündeki açıklamasını yorumlayan Trump, yaptırımların geciktirilmesinin ‘büyük bir hareket’ olduğunu yazdı.

Trump mesajında ayrıca, “Onun çok  zeki biri olduğunu biliyordum” sözleriyle Putin’in tavrını övdü.

20 Ocak’ta görevi Obama’dan devralacak olan Donald Trump’ın Rusya’yla gergin olan ilişkileri iyileştirmesi beklense de, geleneksel dış politika ile NATO’nun Rusya’ya yönelik politikasını ne kadar değiştirebileceği kestirilemiyor.