Ýlk sonuçlara göre seçimin galibi Hollande

Ýlk sonuçlara göre seçimin galibi Hollande

Fransa'da bugün yapılan ve saat 20.00'de sona eren seçimlerin ardından nefesler tutuldu. Ýkinci turu yapılan cumhurbaşkanlıðı seçimlerinin ilk sonuçlarına göre sosyalist aday François Hollande yüzde 52 ile seçimin galibi oldu. 1981 yılında François Mitterrand'ın konuşma yaptıðı meydanda yeni sosyalist cumhurbaşkanın konuşma yapması için hazırlıklar yapılıyor.

Saat 20.00'de seçim lokallerinin kapanmasıyla Fransa'da yeni bir dönemin başlaması için geri sayım başladı. Ýlk sonuçlara göre iktidar partisi UMP'nin adayı cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy yüzde 48 oranında oy alırken, sosyalistlerin adayı François Hollande yüzde 52 ile önde gidiyor.

Ýlk sonuçların açıklanmasıyla birlikte Sosyalist Parti taraftarı zaferi kutlamalarına başladı. Hollande'nin seçmenleri 14 ülkeyi yöneten sosyalist cumhurbaşkanı Mitterrand'ın zafer konuşması yaptıðı Bastille Meydanı'nı doldurmaya başladı. Resmi sonuçların açıklanmasının ardından Hollande, önümüzdeki saatlerde burada bir konuşma yapacak.

Sarkozy yanlıları ise Paris'teki bir başka alana Concorde Meydanı'na akın etmeye başladı. Fransız "Le Monde" gazetesinin internet sitesindeki habere göre ise Sarkozy, seçim meydanındaki konuşmasını iptal ederek Paris'teki parti merkezine doðru hareket etti.

Yaklaşık 44 milyon seçmen sabah saat 08.00’dan itibaren sandık başına giderek oy kullandıðı Fransa'da seçime katılım oranı rekor düzeydeydi.

ANF NEWS AGENCY