Ýlk turun galibi Hollande

Ýlk turun galibi Hollande

Fransa’da cumhurbaşkanlıðı seçiminin ilk turu sonunda resmi olmayan sonuçlara göre Hollande'ın oyların yüzde 28'ini, Sarkozy de yüzde 26'sını aldı

Cumhurbaşkanlıðı seçimlerinin ilk turu için 45 milyon Fransız sandık başına gitti. On adayın yarıştıðı ilk turun galibi sosyalist aday Francois Hollande oldu.

Aşırı saðcı aday Marine Le Pen oyların yüzde 19'unu alarak üçüncülüðü elde ederken, Komünist Parti'nin desteklediði solcu aday Jean-Luc Melenchon ise oyların yüzde 12'sini aldı.

Bu sonuçlara göre iki aday, 6 Mayıs'ta yapılacak seçimin ikinci turunda ülkenin 25. cumhurbaşkanı olmak için yarışacak.

Son üç dönemdir cumhurbaşkanlıðı seçimlerini sürekli kaybeden Sosyalistler, Hollande ile şimdilik avantaj yakalamış durumda

Ýlk turun sürprizi aşırı saðcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen’den geldi. Yüzde 19.9 oranındaki oy, aşırı saðcı partinin seçimlerin ilk turundaki en büyük başarısı olarak kayıtlara geçti. Seçimden önceki anketler Le Pen'i yüzde 15'lerde gösteriyordu.

Ýlk turda yüzde 11 oy alan Komünist Parti şimdiden ikinci turda Hollande'ı destekleyeceðini açıklarken, anketlere göre ikinci turun galibi de Hollande olacak.

Beş yıl önce yüzde 53 oy oranıyla seçimi kazanan Sarkozy, işsizlik sorununu mutlaka çözeceði ve alım gücünü yükselteceði sözüyle işbaşına gelmişti. Geçen 5 yıl boyunca Sarkozy, işsizlik oranınını yüzde 10'un altına düşürme konusunda başarılı olamazken, bütçe açıðı rekor seviyede.

Seçim kampanyasında Sarkozy, aşırı saðın oylarını alabilmek için güvenlik ve asayiş konularını öne çıkarttı. Radikal dinci gruplara yönelik polis operasyonları düzenletti. Yeni terörle mücadale yasası çıkartarak, Fransız vatandaşlarının, yurtdışındaki militan kamplarına eðitim için gitmesini yasakladı.

Kaçak göçmenlerin sınır dışı edilmesi için operasyonları artıran Sarkozy, Euro bölgesi borç krizinin giderilmesi konusunda Almanya Başbakanı Angele Merkel ile birlikte aktif bir rol oynadı. Sarkozy ayrıca bütçe açıðını düşürmek için dolaylı ve dolaysız vergileri artırdı. Bir daha vergi artırmama sözü verdi.

Sosyalist aday Hollande ise kampanyasında, Avrupalı merkez sað parti liderlerinin tepkisine raðmen, euro bölgesindeki hükümetlerarası anlaşmayı tartışmaya açacaðını duyurdu.

Kamuda daha fazla personel alımı için düðmeye basacaðı vaadinden bulunan Hollande, zenginlerden alınacak vergileri artıracaðını, mali piyasalardaki spekülasyonlarla aktif bir şekilde mücadele edeceði sözünü verdi.

Eşcinsellerin resmi evliliði için gereli yasal düzenlemeyi yapacaðını açıklamasıyla da dikkatleri çeken sosyalist aday, ülkedeki nükleer enerji santrali inşasına sınırlama getireceði ve mevcut santrallerin daha sıkı denetleneceði vaadinde bulundu.

ANF NEWS AGENCY