ÝLO: Dünya gençliðinin yüzde 13’ü işsiz

ÝLO: Dünya gençliðinin yüzde 13’ü işsiz

Uluslararası Çalışma Örgütü ILO, dünya genelinde gençlerin yaklaşık yüzde 13'ünün işsiz olduðunu ve en az dört yıl daha bu durumun düzelmesinin beklenmediðini duyurdu.

ÝLO, yayınladıðı bir raporda, dünya genelinde gençlerin yaklaşık yüzde 13’ünü oluşturan, 15-24 yaş arasında 75 milyon gencin işsiz olduðunu belirtti. Raporda, bu gençler için en az dört yıl daha bu durumun düzelmesinin beklenmediði vurgulandı.

Raporda, Avrupa Birliði’nde gençlerin 5’te 1’inin iş aradıðını, Kuzey Afrika’da ise gençler arasındaki işsizlik oranının, Arap Baharı sonrası 2010 yılına oranla yüzde 5 artarak yüzde 27.9 seviyesine çıktıðı belirtildi.

Ortadoðu’da gençleri arasındaki işsizlik oranının yüzde 26.5 olduðu kaydedilen raporda, “Muhtemel ekonomik olarak en dinamik bölge olan Doðu Asya’da bile gençler arasındaki işsizlik oranı yetişkinlerinkinden 2.8 kat daha yüksek” dendi.

Kalifiye birçok gencin yarı zamanlı ve vasıfsız işlerde çalışmak zorunda kaldıðını belirtilen raporda, 6 milyon gencin hayal kırıklıðı içinde iş aramayı dahi bıraktıðı konusunda uyarıda da bulunuldu.

Özellikle gelişmiş ülkelerde kemer sıkma önlemlerinin istihdam yaratılmasını engellediðini belirtilen raporda, ekonomik büyümenin dünya çapında yavaşlaması nedeniyle durumun daha da kötüye gidebileceði ifade edildi.

Ayrıca hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde genç işsiz sayısının giderek arttıðını ve bunun sonuçlarının aðır olabileceði uyarısı yapıldı.

ÝLO, hükümetleri istihdam konusunu baş öncelik kılmaya, eðitim programları oluşturmaya ve gençlere işveren özel kurumlara vergi indirimi getirmeye çaðırdı.

ANF NEWS AGENCY