Ýspanya'da 80 kentte 1 milyon kişi yürüdü

Ýspanya'da 80 kentte 1 milyon kişi yürüdü

Ekonomik krizin derinleştiði Ýspanya’da 1 Mayıs vesilesiyle bugün 80 kentte yüzbinlerce kişi sokaklara indi.

Ýspanya’da bu yılki 1 Mayıs, resesyon, bütçe kesintileri ve hükümetin rekor düzeydeki işsizlik oranlarını düşürmek iddiasıyla yapılan iş reformu ortamında karşılandı.

Temel Ýspanyol sendikalar olan UGT ve CCOO’ya göre 1 milyona yakın kişi Ýspanya genelinde 1 Mayıs eylemlerine katıldı.

Başkent Madrid’in merkezinde “Ýş, onur ve hak. Hepsini yok etmek istiyorlar” yazılı pankartın ardından onbinlerce kişi yürüdü.

Madrid’deki yürüyüşe sendikalara göre 110 bin kişi katılırken, Katalan bölgesini başkenti Barselona’da ise 100 bin kişi bir araya geldi.

Ýspanya, 2011 sonuna kıyasla 2012’nin ilk çeyreðinde yüzde 0,3’lük küçülme yaşayan Ýspanya, 2009’dan beri ilk kez resmen resesyona girdi.

Standard & Poor's tarafından notu düşürülen Ýspanya’da işsizlik oranı da rekor düzeyde. Ulusal Ýstatistik Enstitüsü (INE) tarafında yayınlanan verilere göre genel işsizlik yüzde 24,44’e çıkarken, gençler arasında bu oran yüzde 52 olarak kayda geçti. 2011 sonunda işsizlik yüzde 22,85 oranındaydı. INE’ye göre işsizlerin sayısı 5 milyon 639 bin 500’e ulaştı.

Yılın ilk çeyreðinde sadece ihracat ve turizm ekonomik aktiviteyi beseledi ancak bu da merkez saðcı Marino Rajoy hükümetinin benzeri görülmemiş sertlikteki kemer sıkma planlarının hayata geçirilmesinin sonucu oldu. Uluslar arası Çalışma Örgütü (ILO), kemer sıkma politikası nedeniyle Ýspanya’nın örnek alınmaması gereken bir ülke olduðunu ifade ederek, “kemer sıkmanın bir tuzak olduðunu” belirtti.

ANF NEWS AGENCY