Ýspanya yeniden resesyonda!

Ýspanya yeniden resesyonda!

Ýspanya, 2009’da bu yana resmi olarak ilk kez resesyona girdi. Ekonomisi yılın ilk çeyreðinde yüzde 0,3 küçülen ülkede işsizlik rekor düzeyde.

Beklenenden daha iyi olmasına raðmen, 2011 sonuna kıyasla 2012’nin ilk çeyreðinde yüzde 0,3’lük küçülme yaşayan Ýspanya, 2009’dan beri ilk kez resmen resesyona girdi. Ýspanya Merkez Bankası, yüzde 0,4’lük bir aktivite küçülmesi öngörüyordu.

Standard & Poor's tarafından notu düşürülen Ýspanya’da işsizlik oranı da rekor düzeyde. Ulusal Ýstatistik Enstitüsü (INE) tarafında yayınlanan verilere göre genel işsizlik yüzde 24,44’e çıkarken, gençler arasında bu oran yüzde 52 olarak kayda geçti. 2011 sonunda işsizlik yüzde 22,85 oranındaydı. INE’ye göre işsizlerin sayısı 5 milyon 639 bin 500’e ulaştı.

Yılın ilk çeyreðinde sadece ihracat ve turizm ekonomik aktiviteyi beseledi ancak bu da merkez saðcı Marino Rajoy hükümetinin benzeri görülmemiş sertlikteki kemer sıkma planlarının hayata geçirilmesinin sonucu oldu. Uluslar arası Çalışma Örgütü (ILO), kemer sıkma politikası nedeniyle Ýspanya’nın örnek alınmaması gereken bir ülke olduðunu ifade ederek, “kemer sıkmanın bir tuzak olduðunu” belirtti.

ANF NEWS AGENCY