Ýsrail Lübnan sınırına da duvar çekiyor

Ýsrail Lübnan sınırına da duvar çekiyor

Ýsrail’in işgal ettiði Filistin topraklarını delip geçen“utanç duvarının” ardından bu kez de Lübnan sınırındaki Metulla kasabası civarında 2 km. uzunluðunda, 10 metre yüksekliðinde duvar öreceði bildirildi.

Ýsrail’de yayın yapan Kanal 10 televizyonunun haberine göre Ýsrailli yetkililer iki ülke sınır gücünün arasında çatışma çıkmaması gerekçesiyle duvar örme kararı alındıðını, gelecek hafta inşasına başlanacaðını söyledi.

Haberde, Ýsrail askeri yetkililerinin, bu kararlarını Lübnan’daki BM Barış Gücü’ne (UNIFIL) bildirdiði de kaydedildi.

Ýsrailli yetkililer, bu ocak ayında iki ülke sınırında Metulla kasabası civarında yeni yapılan binalara keskin nişancı ateşi açılmaması için 79 km. uzunluðunda duvar öreceklerini açıklamışlardı. Ýsrail ve Lübnan teknik olarak hâlâ savaş durumunda olmalarına karşın iki ülkenin askeri yetkilileri bölgede görev yapan UNIFIL gözetiminde belli sürelerde görüşüyor.

Bu arada Ýsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada Batı Şeria’da 3 yerleşime yasal statü verildiði bildirildi.

Ýsrail’in Filistin’in yanı sıra uluslararası toplumdan yükselen işgal topraklarında yeni yerleşimlerin durdurulması çaðrılarına olumsuz yanıtı sürüyor.

Öte yandan Netanyahu, Mısır’ın Sina Yarımadası’nın bir tür “Vahşi Batı”ya döndüðünü söyledi. Netanyahu, Sina Yarımadası’ndaki otorite boşluðunun, Ýran’ın da yardımıyla Ýslamcı militanlar tarafından silah kaçakçılıðı ve Ýsrail’e yönelik saldırılara ortam hazırlamak için kullanıldıðını ileri sürdü.

ANF NEWS AGENCY