Ýsrailli istihbaratçı: Ýran konusunda toplum yanıltılıyor

Ýsrailli istihbaratçı: Ýran konusunda toplum yanıltılıyor

Ýsrail yurt içi istihbarat örgütü Shin Bet eski başkanı Yval Diskin, Ýsrailli liderlerin, Ýran konusunda toplumu yanılttıklarını söyledi.

Shin Bet’e 6 yıl başkanlık ettikten sonra geçtiðimiz yıl istifa eden Diskin, katıldıðı bir toplantıda yaptıðı konuşmada, Başbakan Benjamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Ehud Barak’ın liderliðine güvenmediðini belirtti.

“Mesih duygulara dayalı karar veren lidere inanmıyorum” diyen Diskin, “Ýran konusunda toplumu yanıltıyorlar. Halka, Ýsrail eyleme geçerse Ýran’ın nükleer bomba elde edemeyeceðini söylüyorlar. Bu yanıltıcıdır. Gerçekte ise, birçok uzman Ýsrail saldırısının Ýran’ın nükleer yarışını hızlandıracaðını söylüyor” şeklinde konuştu.

Eski istihbarat başkanı Diskin, bunun yanında Başbakan Netanyahu’yu Ýsrail-Filistin arasındaki barış sürecini dondurmakla suçladı. Diskin, “Size Abbas’ın müzakerelere ilgi duymadıðı yönünde söylenen hikayeleri unutun. Biz Filistinlilerle, bu hükümetin müzakerelerde bir çıkarı olmadıðı için görüşmüyoruz” dedi.

Shin Bet eski başkanı Diskin’in sözleri, başbakan ile savunma bakanının yaklaşımına tam zıt duran Ýsrail Genelkurmay Başkanının açıklamalarından sonra gelmesi dikkat çekti.

Ýsrail Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Benny Gantz, geçtiðimiz gün Haaretz gazetesine verdiði demeçte, Ýran’ın nükleer bomba geliştireceðine inanmadıðını söylemişti. Ýran’a uygulanan uluslararası baskının meyve vermeye başladıðını belirten Gantz, Ýran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in nükleer bomba elde etme konusunda henüz nihai kararını vermediðini, böylesi bir adımı atacaðını da düşünmediðini söyledi.

Ýsrail dış istihbarat örgütü Mossad’ın eski başkanı da Mart ayında açıktan Ýran’a karşı askeri bir harekatın düzenlenmesine karşı çıkmıştı.

Ýsrail başbakanı Benjamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Ehud Barak, nükleer bomba elde etmeye çalışmakla suçladıkları Ýran’ın nükleer tesislerine karşı hava saldırısı düzenlenmesinden yana. Ýki lider, hava saldırısı ile varlıklarını tehdit etiðini söyledikleri Ýran’ın nükleer silah elde etmesinin önüne geçeceklerini söylüyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile nükleer programı konusunda tekrar görüşmelere başlayan Ýran, nükleer programının sivil amaçlı olduðunu belirterek, nükleer bomba elde etmeye çalıştıðı yönündeki iddiaları reddediyor. Bunun yanında Ýran, nükleer silah elde etme hakkının olduðunu da söylüyor.

ANF NEWS AGENCY