Ýtalya'daki yerel seçimlerde sað kaybetti

Ýtalya'daki yerel seçimlerde sað kaybetti

Fransa ve Yunanistan’ın ardından 26 belediyenin yöneticilerini seçmek için sandık başına giden Ýtalya’da seçmenler merkez saðda yer alan siyasi partileri cezalandırırken merkez sol oylarını korumayı başardı.

Ýtalya'daki yerel seçimlerde baðımsız aday Beppe Grillo’nun lideri olduðu “Beş Yıldız Hareketi”nin adayları aralarında Verona, Alessandria, Piacenza gibi kentlerin de yer aldıðı şehirlerde yüzde 10’un üzerinde oy almayı başararak sürpriz yaptı. Hareketin lideri Cenovalı komedyen Grillo, Twitter’da yaptıðı yorumda “Yeni bir siyasi gücün temsilcisiyiz. Ýtalya’da üçüncü kutubuz” dedi.

Eski Başbakan Silvio Berlusconi’nin lideri olduðu merkez saðı temsil eden Özgürlükler Partisi (Pdl) büyük kentlerde ciddi oy kaybına uðrarken seçime gidilen birçok belediyede yüzde 10’un altında kaldı. Geçen günlerde parti kaynaklarının Bossi ailesince usulsüz kullanılması gerekçesiyle siyasi bir skandalla sarsılan, lideri Umberto Bossi ve oðlu Renzo’nun istifalarıyla siyasi gündeme oturan Kuzey Birliði partisi de, yerel seçimlerde seçmenler tarafından cezalandırıldı. Kuzey Birliði’nin tek başarısı, partinin Verona’daki başkan adayı Flavio Tosi’nin yüzde 50’nin üzerinde oy alarak belediye başkanı seçilmeyi garantilemesi olurken Cenova ve Palermo’da ilk turun sonunda merkez sað ve solun adayları başa baş geldi. Sicilya’nın başkenti Palermo’da ise Temiz Eller savcısı Antonio di Pietro’nun lideri olduðu Deðerler Ýtalyası’nın (Idv) adayı Leoluca Orlando’nun önde gittiði belirtildi.

Berlusconi’nin liderliðindeki hükümetin istifasının ardından teknokrat Mario Monti hükümetinin yönetimi devraldıðı Çizme’de geçen hafta sonu yapılan kısmi yerel seçimlerde ortaya çıkan tablo, vatandaşların merkez sað partileri sınıfta bıraktıðını ortaya koydu. Çizme’de yeni bir siyasi gücü temsil ettiklerini aktaran Grillo’nun başını çektiði baðımsız hareket ise, siyasi gündemin en büyük sürprizi oldu.

ANF NEWS AGENCY