Vietnam'da esrarengiz hastalık korkutuyor

Vietnam'da esrarengiz hastalık korkutuyor

Dünya Saðlık Örgütü (WHO), Vietnam’da çoðu çocuk 19 kişinin ölümüne yol açan “esrarengiz” bir hasatlık nedeniyle endişeli olduklarını bildirdi.

Ülkede 2010 yılı sonundan bu yana 170’i aşkın kişi bu hastalıktan etkilendi. Sözkonusu hastalık ellerde ve ayaklarda, aðır yanıklara benzeyen ülsere yol açıyor ve organların yaşlanmasına neden oluyor. Hastalıkların ülkenin merkezinde Quang Ngai eyaletindeki Ba To kasabasında yoðunlaştıðı görülüyor.

AFP’ye konuşan WHO’nun Hanoi sorumlusu Wu Guogao, “Bu hastalıktan dolayı kaygılıyız” diyerek, hastalıða ilişkin resmi raporlara ulaşamadıklarını söyledi.

“Şu aşamada hastalıðın tam nedenini söylemek zordur” diyen Wu Guogao, araştırma yapmak için Vietnam’dan resmi bir talep de kendilerine gelmediðini sözlerine ekledi.

Doktorlar, Saðlık Bakanlıðı’nın araştırmasının sonuçlarını beklediklerini söylüyorlar. Ba To Saðlık Merkezi Müdiresi Dang Thi Phuong, “Araştırmanın sonuçları henüz hazır deðil. Bu nedenle fazladan bir şey bilmiyoruz” dedi.

Phuong, AFP’ye yaptıðı açıklamada “Bildiðim kadarıyla, Bakanlık hastalıða ilişkin daha fazla bilgi edinmek amacıyla yabancı uzmanları bize yardıma davet etmeyi öngörüyor” diye belirtti.

Vietnam medyasının saðlık makamlarına dayandırdıðı haberlere göre hastaların yüzde 10’u ayrıca karaciðerle ilgili aðır sorunlar da yaşıyor ancak hastalıðın çok bulaşıcı olmadıðı belirtiliyor.

ANF NEWS AGENCY