Washington: Tampon bölge karmaşık bir girişim

Washington: Tampon bölge karmaşık bir girişim

Washington Yönetimi ilk kez Suriye’ye yönelik bir tampon uygulanmasının zor olduðunu belirtti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon pazartesi gününden bu yana yürürlükte olan ateşkese ‘genel itibarıyla’ uyulduðunu söyledi.

Türkiye’nin Suriye içinde tampon bölge yada insani koridor oluşturma önerilerini deðerlendiren ABD Dışişleri Bakanlıðı Sözcüsü Mark Toner “Tampon bölge, oldukça karmaşık bir girişim ve açıkçası uygulanması da kulaða geldiði kadar kolay deðil. Türk Hükümeti yetkililerinin bazı tampon bölge seçeneklerine işaret ettiðini biliyorum’’ dedi.

‘’Masadaki her türlü fikri dinlemeye kesinlikle istekliyiz ama görmek istediðimiz, odaklandıðımız, ateşkes ve bu bölgelerde umutsuzca ihtiyaç duyulan insani yardıma erişim”

diye konuşan Toner, ABD için insani yardım koridorunun bir seçenek olup olmadıðı konusunda ise şöyle dedi: “Bu tür operasyonların özü gereði içerdiði zorlukları kabul ederek deðişik alternatiflere bakma konusunda her zaman istekliyiz. Doðrusu ciddi zorlukların olduðu da bir gerçek. Şu anda odaklandıðımız, elimizdeki Annan Planı.”

Bu arada Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, pazartesi gününden bu yana Suriye’de bulunan gözlemcilerinden aldıðı rapora göre ateşkese genel itibariyle uyulduðunu söyledi. Daha geniş bir gözlemci heyetinin kabul edilmesine ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Ban, 250 gözlemcinin yetersiz olduðunu vurguladı.

ANF NEWS AGENCY