WHO: 1 milyar genç sağır olma tehlikesi altında

Dünya Sağlık Örgütü, bir milyarı aşkın gencin, çok yüksek sesle müzik dinledikleri için işitsel sorunlar yaşayabileceği uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü, bir milyarı aşkın gencin, çok yüksek sesle müzik dinledikleri için işitsel sorunlar yaşayabileceği uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre orta ve yüksek gelirli ülkelerde yaşları 12 ile 35 arasında olan gençlerin yaklaşık yüzde 50'si aşırı yüksek sesle karşı karşıya kalıyor.

Bu yüksek sesli durum, aralıksız sekiz saat boyunca 85 desibel, 15 dakika boyunca da 100 desibel olarak ifade edildi.

85 desibel trafiğin en yoğun olduğu saatlerde, otomobil içerisinde otururken maruz kalınan gürültüyü temsil ediyor.

Kıyaslama açısından bakılırsa, bir vuvuzela 120 desibellik sesle ifade ediliyor. Bu düzeydeki bir sesi günde 9 saniyeden fazla dinlememek gerekiyor aksi halde geri dönülmez işitme bozuklukları yaşanabilir.

Dünya Sağlık Örgütü'nden Dre Shelley Chahda, vuvuzelanın yasaklanıp yasaklanmayacağına ilişkin bir soru üzerine, bu tür trompetlerden artık kullanılmayabileceğini söyledi.

Chahda, giderek daha fazla gencin işitsel sorunlara maruz kalma riski altında olduğunu belirterek, "İşitmenin bilincinde olmaları gerekiyor. Bir kez gitti mi, bir daha geri gelmez" dedi.

Aşırı yüksek sese uzatmalı bir şekilde karşı karşıya kalındığında işitmede geri dönüşü olmayan hasarlar yaşanabilir.  İş yerinde en yüksek ses düzeyinin günde maksimum sesiz saat olmak üzere 85 desibeli geçmemesi gerekiyor.

Çok sayıda insan gece kulüpleri, barlar veya sportif etkinliklerde çalışıyor. Bunlar yüksek düzeyli seslere açık haldeler. Bu yerlerde 100 desibeli aşan gürültü, alışıldık bir durum haline gelmiş.

Dünya Sağlık Örgütü, 100 desibellik sese günde 15 dakikadan daha fazla maruz kalmamak gerektiğini söylüyor.

Sağlık Örgütü, 3 Mart Dünya İşitme Günü dolayısıyla basit tedbirler önerdi.

Erginlik çağında olanlar müzik aygıtları ve akıllı telefonlarında sesiz düşürmeli, günde bir saatten fazla kullanmamalı, çok gürültülü yerlerde kulağa tıkaç koymalı ve dinlenme molası vermeliler. Ayrıca işitme organlarına dikkat etmeli ve düzenli kontrollerden geçmeliler.

Hükümetlerin de kamusal alanlarda gürültüye ilişkin sıkı düzenlemeler dayatması gerektiğini kaydeden örgüt, gece kulübü ve bar patronlarından müziğin sesini katlanılabilir düzeye düşürmelerini istedi.

Dünya genelinde mevcut durumda 360 milyon kişi işitme sorunları yaşıyor. Bu sorunlar gürültü ve yaşlanma dışında, çeşitli nedenlerden kaynaklanıyor. Bulaşıcı ve genetik hastalıklar, doğum sırasındaki komplikasyonlar ve bazı ilaçların kullanımı bu sorunlar arasında sayılıyor.