WikiLeaks belgeleri de Merkel’in dinlendiğini doğruluyor

NSA’nın Başbakan Angela Merkel dahil birçok Alman yöneticiyi dinlediğine dair 2013’te ortaya çıkarılan bilgiler, WikiLeaks belgeleriyle de ispatlandı.

NSA’nın Başbakan Angela Merkel dahil birçok Alman yöneticiyi dinlediğine dair 2013’te ortaya çıkarılan bilgiler, WikiLeaks belgeleriyle de ispatlandı.

Fransız Liberation gazetesi ve Mediapart sitesi ile Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinde WikiLeaks belgelerinin Almanya’ya ilişkin bölümleri yayınlandı. Belgelerde, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Almanya’da yaptığı dinlemelerin kayıtları hakkında bilgi verildi.

Liberation’da yer alan bir belgede, Angela Merkel’in 11 Ekim 2011’de bir danışmanıyla yaptığı görüşmenin detayları yer alıyor. Yunanistan’a ilişkin görüşmede Merkel’in mali para akışlarının vergilendirmesine dair stratejiye yönelik çekincelerini dile getirdiği dikkat çekiyor.

Aynı tarihteki bir başka görüşmenin ise İngiliz gizli servisi GCHQ tarafından dinlendiği bilgisi yer alıyor. WikiLeaks’in ortaya koyduğu belgelerde ayrıca Alman maliye, ekonomi, dışişleri ve tarım bakanlıklarının da aralarında olduğu 69 numaralı bir liste de bulunuyor.

NSA’nın kendisini dinlediğine ilişkin haberler hakkında soru sorulan Almanya Başbakanı Angela Merkel ise herhangi bir yorum yapmadı. Merkel, 2013 yılındaki benzer iddialar üzerine ABD ile uluslararası ilişkilere etki edebileceğini söylemişti.

WikiLeaks’in geçen hafta yayınlanan belgelerinde ise, NSA’nın 2006-2012 yılları arasında görev yapan Fransız cumhurbaşkanları Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy ve François Hollande’ın telefonlarının dinlediği ortaya çıkarılmıştı.