Yahudi Soykırımı’nda bizzat yer alan yüzlerce Nazi hayatta!

Tüm dünyada Yahudi Soykırımı’nda yaşamını yitiren milyonlar anılırken, insanlığa karşı suçlar işleyen Naziler ve işbirlikçilerinin halen yüzlercesinin hayatta olduğu ve takiplerinin devam etmesi gerektiği savunuluyor.

Merkezi Los Angeles’da bulunan Simon Wiesenthal Merkezi Başkanı olan ve ‘Nazi avcısı’ olarak da bilinen tarihçi Efraim Zuroff, Yahudi Soykırımı anmaları öncesinde birçok ülkeyi savaş suçlularını yargılama noktasında yetersiz kalmakla eleştirdi.

Kudüs’te konuya ilişkin konuşan Zuroff, halen birçok SS subayı, Nazi partisi (NSDAP) üyesiyle birlikte çok sayıda işbirlikçinin hayatta olduğuna dikkat çekti. Bu kişilerin sayısının binleri bulabileceğini savunan Zuroff, aradan geçen 72 yılı aşkın süreye rağmen eski Nazilerin hesap vermesi gerektiğinin altını çizdi.

Eski Nazilerin ‘yaşları dikkate alındığında’ artık ‘zamana karşı yarışıldığı’ uyarısında bulunan Efraim Zuroff, insanlığa karşı ve savaş suçları işleyenlerin kaçtıkları ülkelerin yargılamalarda yetersiz kaldığını söyledi.

AVRUPA YAHUDİLERİNİN ÜÇTE İKİSİ KATLEDİLMİŞTİ

Holocaust olarak da bilinen ve Nazi Almanya'sının II. Dünya savaşı öncesi ve sırasında sistemli bir şekilde milyonlarca Yahudiyi katlettiği Yahudi Soykırımı’nın bu yıl 72’inci kez anılıyor.

İkinci Dünya Savaşı öncesinde ve savaş esnasında katledilen milyonlarca Yahudinin yanı sıra toplama kamplarında milyonlarcası gaz odalarında veya fırınlarda can verdi. Yahudiler, toplama kamplarında Romanlar-Çingeneler, eşcinseller, sol ve diğer tüm muhaliflerle birlikte katliamlara maruz kalmıştı.

Soykırımın en büyük çapta uygulandığı kamplardan olan Auschwitz’de yaşamını yitirenlerin sayısının 1,1 milyonu bulduğu tahmin ediliyor. Sovyetler Birliği’nin askeri gücü Kızıl Ordu’nun Almanya’ya karşı taarruza geçtikten sonra Auschwitz Kampı’nı hayatta kalan 8 bine yakın kişiyle kurtardığı 27 Ocak 1945 tarihi, soykırımı anma günü olarak kabul edilmişti.

İkinci Dünya Savaşı’nda 5 ila 6 milyon arasında Yahudinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. Bu da o dönemde Avrupa’daki Yahudi nüfusunun üçte ikisinin, Dünya Yahudilerinin ise beşte ikisinin katledildiği anlamına geliyor.