Yeniden AK başkanı olan Tusk, Polonya ‘Berlin diktası’ dedi

Avrupa Konseyi’nin başına yeniden Donald Tusk getirildi. Donald Tusk’u 27 ulusal delegasyon destekledi.

Tek karşı çıkan Polonya hükümetinin milliyetçi başkanı Beata Syzdlo oldu.

Ancak Polonya, Tusk’un yeniden başkan olarak belirlenmesine sert tepki gösterdi.

Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski, “Bunun gerçekleşme biçimi Avrupa Birliği ve nereye gittiği konusunda çok şey ifade ediyor. Şimdi biliyoruz ki Avrupa Birliği Berlin’in diktası altındadır” dedi.

Polonya hükümetine göre, Tusk’un seçilmesine Alman, Fransız, İtalyan ve İspanyol yöneticilerin Pazartesi Paris’te gerçekleştirdiği mini-zirvede karar verildi.

Milliyetçi muhafazakar hükümet, bu toplantı için “Tehlikeli bir Avrupai toplantı, ortaya çıkmak üzere, çok sayıda ülkeye zarar verebilecek çok zehirli bir toplantı” dedi.

Polonya, Tusk’un seçilmesinde baskı ve şantajların devreye konulduğunu öne sürdü. Dışişleri Bakanı, “Hangi enstrümanlar, şantajlar veya baskıların bizim adayımıza karşı ve Donald Tusk lehine kullanıldığını öğrenmek istiyoruz. Bunu inceleyeceğiz ve tepki göstereceğiz” şeklinde konuştu.

Kendisi de Polonya kökenli olan Tusk, Polonya’yı Avrupa Birliği ile köprüleri atmamaya çağırdı. Tusk, “Köprüleri atmamaya dikkat edin. Bir kez atılırsa, bir daha asla bu köprüleri kullanamazsınız” diye tehdit etti.