Yunanistan’da özelleştirmeler ve yeni vergilere karşı genel grev

Yunanistan’da AB ve diğer kredi kuruluşlarının talebiyle kemer sıkma politikalarına devam edilmesine karşı genel greve gidilirken, birçok kentte on binlerce çalışan protesto gösterisi düzenledi.

Aralarında GSEE sendikalar konfederasyonunun da olduğu kamu ve özel sektör çalışanlarını temsil eden sendikaların çağrısıyla 24 saatlik genel greve gidildi.

Kamuda çalışan memurların yanı sıra banka ve denizcilik şirketleri çalışanlarının ilgi gösterdiği genel grev nedeniyle birçok hizmet verilemiyor. Doktorlar ile demiryolları çalışanlarının da yoğun destek verdiği grev nedeniyle ülkedeki yazılı basın organları da dağıtılamadı.

Grevden adalara yolcu taşıyan feribotlar da etkilenirken, kentlerdeki toplu taşıma hizmetleri aksadı.

Syriza hükümetinin politikalarını protesto etmek amacıyla birçok kentte de gösteriler düzenlendi. Başkent Atina’daki eyleme en az 15 bin, Selanik’te ise en az 5 bin çalışanın katıldığı bildirildi.

Euro Groupe, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi kuruluşların baskılarına karşı Syriza hükümeti kamuda milyarlarca Euro’luk tasarrufa gitmeye razı olmuştu. 2017 yılı için özel araçlar, telefon hizmetleri, yakıt, tütün ürünleri, kahve ve içki satışlarına getirilecek ek vergilerle 1 milyar Euro yeni vergi öngören bütçede, 5,7 milyar da tasarruf yapılması planlanıyor.

Sendikalar ayrıca hükümetin birçok bölgesel havaalanının da aralarında olduğu kamuya ait şirketleri özelleştirme planlarına karşı çıkıyor.