Yunanistan rotasını Rusya’ya çevirdi

Alman ve Yunan medyasında yer alan haberlere göre Rusya, Yunanistan ile ülkeden geçmesi planlanan boru hattı için Atina yönetimi ile milyarlarca Euroluk bir anlaşmaya hazırlanıyor.

Alman ve Yunan medyasında yer alan haberlere göre Rusya, Yunanistan ile ülkeden geçmesi planlanan boru hattı için Atina yönetimi ile milyarlarca Euroluk bir anlaşmaya hazırlanıyor.

Alman Spiegel dergisi tarafından yayınlanan ve Syriza partisinden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkiliye dayandırılan haberde Rus boru hattının Yunanistan ekonomisine 3-5 milyar Euro kazandıracak.

Haberde anlaşmanın önümüzdeki Salı günü imzalanmasının beklendiği kaydedildi.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ve Enerji Bakanı Panagiotis Lafazanis’in ay başındaki Moskova ziyareti sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile boru hattı konusunda anlaşma sağladığı ifade ediliyor.

Avrupa Birliği tarafından henüz onaylanmayan projeye göre Rus gazı Türkiye ve Yunanistan üzerinden Avrupa’ya aktarılacak. Bazı gözlemciler boru hattının zamanında faaliyete geçemeyeceğini düşünürken en erken 2019’da hat üzerinden sevkiyata başlanması bekleniyor.

Yunanistan hükümeti projenin Moskova ve Pekin tarafından 15 milyar Euro finansmanın karşılanacağını bekliyor.

YUNANİSTAN İLE AB GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR

Yunanistan Rusya ile enerji hatları konusunda görüşürken Avrupa Birliği ve uluslararası finansörler ile Paris’te görüşmelerini sürdürüyor. Avrupa Birliği, AB Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu temsilcilerinin katıldığı görüşmeler Yunanistan’ın borç geri ödemeleri konusunda yoğunlaşıyor.

Görüşmeler 24 Nisan’da Litvanya’nın başkenti Riga’da gerçekleştirilecek olan ve AB üyesi ülkelerin ekonomi bakanlarının katılacağı zirve öncesinde bir hazırlık niteliği taşıyor.

Yunanistan 7.2 milyar Euro tutarındaki nihai yardımın IMF ve AB Merkez Bankasına borçların ödenmesi için serbest bırakılacağını umuyor.

Ancak Alman Ekonomi Bakanı Wolfgang Schauble kısa sürede bir anlaşmaya varılmasını beklemediğini ifade etti. Bütçe konusunda Yunanistan’ın sıkı önlemler alması gerektiğini vurgulayan Schauble, “Yeni hiçbir şey yok. Ve önümüzdeki hafta Riga’da yeni hiçbir şey olmayacağından eminim” şeklinde konuştu.