Amed'den İran'a kitlesel tepki

Amed'den İran'a kitlesel tepki

İran'da uygulanan idam cezaları ve Kürt tutsakların Urmiye Cezaevi’nde yürüttükleri açlık grevlerine ilişkin E Tipi Cezaevi önünde yapılan basın açıklamasında, İran'ın tavrı kınanırken tutukluların demokratik taleplerinin yerine getirilmesi istendi. 

İran'da uygulanan idam cezaları ve Kürt tutsakların Urmiye Cezaevi'nde 29'uncu gününü geride bırakan açlık grevlerine ilişkin basın açıklaması yapıldı. Amed E Tipi Cezaevinde yapılan basın açıklamasına DBP İl yöneticileri, Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) yöneticileri, Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Diyarbakır Şubesi yöneticileri (Diyar TUHAD DER), Mezopotamya Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEYA-DER), Barış Anneleri İnisiyatifi, Kurdi Der yöneticileri katıldı. Açıklamada, ‘İran idam cumhuriyetini kınıyoruz, siyasi tutsaklara özgürlük’ pankartı açılırken, ‘Biji berxwedana zindanan’ sloganları atıldı.

'ÖLDÜRMEKLE BİR YERE VARILMAZ'

Burada basına açıklaması öncesi konuşan TUHAD FED başkanı Zübeyde Teker, Kürtçe yaptığı konuşmasında, Urmiye Cezaevi’nde açlık grevinde bulunan tutsakların İran’ın hukuksuzluklarına karşı mücadele verdiğini söyledi. İran’da süren eylemlere dikkat çeken Teker, “İran’da arkadaşlarımız eylemdeler. Dört parça Kürdistan’da Kürtler mücadele veriyorlar. Ne için? Özgülükleri için. Bütün mücadele Kürt ve Kürdistan’ın özgürlüğü içindir. İran’ı yaptığı uygulamalardan dolayı kınıyoruz” şeklinde konuştu.

Teker’in ardında konuşan DBP İl Eşbaşkanı Hafize İpek ise, İran’ın tavrını kabul etmediklerini ifade ederek, “Bugün Kürtler üzerinde dört parça Kürdistan’da Rum geleneğinden, Fars geleneğinden, Arap geleneğinden gelen baskılar devam ediyor. 29 Kürt savaşçısı ölüm orucundandır. İran’ın bu tavrını kabul etmiyoruz. Kürtler bu kabul etmeyecek. Kürtleri öldürmekle, asmakla artık bir yere varılamayacağını bilmelidir. İran’a Türkiye Kürtleri olarak bir nota verilmelidir” dedi.

'URMİYE'DE YAŞANAN İNSANLIK DRAMIDIR'

İpek’in ardında konuşan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, herkes gibi Kürtlerin de kendi ana vatanlarında kendi kimlikleriyle yaşama hakkı olduğuna söyledi. “Kimliğimizle sonsuza kadar yaşamak istiyoruz” diyen Kışanak sözlerine şöyle devam etti: “İran’ın politikası Kürtlerin demokratik taleplerine karşı ölümü, idamı çıkaran bir anlayıştır. Urmiye Cezaevi’nde yaşanan bir insanlık dramıdır. Bedenlerini ölüm orucuna yatıran Urmiye Cezaevi’ndeki tutsakların mücadelesini selamlıyoruz. Bu mücadelenin destekçisi olacağız. Demokratik hiçbir ülkede idam cezası uygulanmıyor, uygulanamaz. Yaşam hakkı en kutsal haktır. Bu nedenle İran’ı idam cezasını kaldırmaya çağırıyoruz. Hak ve özgürlük mücadelesinin önüne idam sehpası çıkarılamaz.”

Konuşmaların ardında basın açıklamasını okuyan Diyar TUHAD DER yönetici Cahit Demirkıran, “İran devletinin Kürt devrimcilere yönelik gerçekleştirdiği idamların Ortadoğu’da gelişen Kürt halkının birlikteliğinden duyduğu korku olduğu apaçık ortadadır. Ortadoğu’daki tüm devletlerin bu korku ile yüzleşeceği gün gelmiştir. İdamlara başvurma ise İran devletinin bu korkusunun dışa vurumudur. Başta Ortadoğu hakları ve Kürt halkını, demokratik kitle örgütleri, insan hakları savunucularını duyarlı olmaya çağırıyoruz” dedi.