Beritan gerilla alanlarında anıldı

Beritan gerilla alanlarında anıldı

Gerilla komutanı Beritan, gerilla alanlarında düzenlenen bir törenle anıldı. Şehit Beritan Şehitliği’nde düzenlenen törende bir konuşma yapan Kürdistan Kadınlar Topluluğu (KJK) Koordinasyon Üyesi Leyla Agiri, DAİŞ şahsında tüm hegemonik güçlere karşı savaştıklarını ifade etti.

Gülnaz Karataş (Beritan), yaşamını yitirişinin 22’inci yıl dönümünde gerilla alanlarında anıldı. Şehit Beritan Şehitliği’nde düzenlenen törene Kürdistan Kadınlar Topluluğu (KJK) Koordinasyon Üyesi Leyla Agiri, Kürdistan Özgür Kadın Partisi (PAJK) Koordinasyon Üyeleri Beritan Cudi, Rotinda Amed, Emine Erciyes, HPG Komutanları Tekoşin Amanos, Tevfik Hişyar, Ahmet Rubar ve çok sayıda gerilla katıldı.

‘BERİTAN ÖZGÜRLÜĞE KATANLANAN GERÇEĞİMİZDİR’

Törende bir konuşma yapan KJK Koordinasyon Üyesi Leyla Agiri, 1992 yılında Güney Savaşı’nda yaşamını yitiren Beritan şahsında tüm devrim şehitlerini anarak, mücadele gerekçelerine bağlı kalacağını ifade etti. Beritan’ın eylemini, bir halkın özgürlüğü, kadınların yeniden doğuşu olarak ifade eden Agiri şunları belirtti:

“Heval Beritan, bizim soykırımın eşiğinde dayatılan teslimiyete karşı özgürlüğe kanatlanan gerçeğimizdir. Savaşın en kritik anında büyük düşünüşün büyük yaşama dönüşen eylemi ile mücadeleye ışık tutan, kardeş ihaneti ile ölüm çemberine alınmış, umuda yüreği ve bilinciyle cevap olmuş, onurlu yaşama kendi canını siper ederek koruyan, ihanete karşı cephede özgürlüğün, direnişin adı olmuştur.”

‘DİRENİŞ ÇİZGİSİNDEN ASLA VAZ GEÇMEYECEĞİZ’

Beritan’ın yaşamını yitirmesini bir toplumun, halkın ve bir hakikatin yeniden doğuşu olarak nitelendirdiklerini dile getiren Agiri, özgür yaşama giden yolun savaşmaktan ve büyük direnişten geçtiğini Beritan şahsında öğrendiklerini söyledi. Agiri, “Beritan, Kürtlere bir çağrı olmuştur özgürlük yürüyüşü için. Çünkü Kürtler olarak tarihin her döneminde iç ve dış ihanetlerden büyük vurgun yemişiz. Heval Beritan’ın şehadetiyle bitirilmeye çalışılan bir halk gerçeğini yeniden diriltmiştir. Beritan, Önder APO’nun felsefesini yaşam ve eylem anlayışında en iyi anlayan ve uygulayandı. Mazlumlara, Kemallere, Xeyrilere yoldaş olmuş, düşünce ve ruhta onlara ulaşmıştı. Özgür yaşama giden yolu “Berxwedan jiyane” diyen Mazlumun çağrısına Lelikan uçurumunda tilili ve sloganla özgürlüğe kanat açarak cevap vermişti. Bu bize en zor anlarda kendini gerçekleştirmenin mümkün olduğunu gösterdi. İhanet ve kölelik karşısında özgürlük tercihinin hepsinden güçlü olduğunu ve mümkün olduğunu ispatladı. Çünkü çaresizlik bir düşman dayatmasıydı. Onlara verilecek cevap ise çirkin yalanlarını yüzlerine vurmaktı. Teslimiyetin ihanet olduğunu, ihanetli bir yaşamın asla özgür ve güzel olmayacağını, koşullar ne olursa olsun sonuna kadar direniş çizgisinden asla vazgeçmemeyi özgürlüğün temel şartı, ilkesi olarak belirledi” şeklinde konuştu.

‘KOBANÊ’DE TARİH YAZILIYOR’

Kobane’de tarih yazıldığını ifade eden Agiri, tüm egemen güçlerle savaştıklarını belirtti. DAİŞ çetelerini geri püskürten ve 40 gündür direniş gösteren YPJ ve YPG tarafından tarih yazıldığını vurgulayan Agiri, “Bu tarihin onlarca tanığı ve şehidi var. Şehit Beritan çizgisinde giden ve halkların özgürlüğü için fedai eylem yapan Arin Mirka şahsında tüm Rojava devrim şehitlerini de anıyoruz” dedi.

Askeri törenin ardından KJK Koordinasyon Üyesi Leyla Agiri ve PAJK Koordinasyon Üyesi Beritan Cudi, gerillalarla toplantı yaptı. Agiri son siyasal süreç hakkında, Cudi ise Ekim ayında yaşamlarını yitiren HPG ve PKK’liler hakkında konuştu.

Yapılan konuşmalardan sonra gerillalar, Beritan’ın mezarı başında şarkı söyledi. Mezar başında şarkı söylemenin ardından her yıl olduğu gibi gerilla Beritan’ın vasiyeti üzerine hazırlanan helvalar dağıtıldı. Tören, ‘Bijî Serok Apo’, ‘Bê Serok Jiyan Nabe’ ve ‘Jin Jiyan Azadî’, ‘Şehit Namirin’ sloganları ve gerillaların vedalaşması ile sona erdi.