Binler sınırda idamları protesto etti

Binler sınırda idamları protesto etti

İran’da Kürt siyasi tutsaklara yönelik idamlar binlerce kişi tarafından Doğu Kürdistan sınırında yapılan kitlesel yürüyüşle protesto edildi.

İran Kürt siyasi tutsaklara yönelik uyguladığı idam cezalarını protesto etmek amacıyla Van TUYAD-DER öncülüğünde Saray Kapıköy Sınır Kapısında toplanan binlerce kişi ellerinde “Dünyanın sessizliğine rağmen susmayan direnen tüm tutsaklara bin selam”, “İran’da insanlık idam ediliyor, sessiz kalmayın”, “Rojhılat’ın idamı Bakur’un, Başur’un, Rojava’nın idamıdır” yazılı Kürtçe ve Türkçe pankartlarla İran sınırına doğru yürüdü. Yürüyüş nedeniyle Özalp ve Saray ilçe merkezlerini ablukaya alan polis ve jandarma kitlenin ilçe merkezlerine girişine izin vermedi. Polisin ablukasına rağmen DBP Özalp İlçe Örgütü önünde toplanan yüzlerce kişi çevre yoluna kadar sloganlarla yürüdü.

Saygı duruşunun ardından konuşan Van TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün, İran’ın Kürdistan ve Kürt sorununa yaklaşımında insanlık dışı uygulamalarına devam ettiğini söyledi. İran devletinin Kürt düşmanlığını derinleştirdiğini kaydeden Aygün, “Rojava’da yaşanan saldırılara paralel olarak; sömürgecilerin konsepti gereği İran Cumhuriyeti de, Kürtlere yönelik inkar ve imha politikası uygulamaktadır. Tahran yönetiminin Kürtlere yönelik idam, infaz ve zindanlarda uyguladığı vahşet politikasına ağırlık vermesi Kürtlerin statüsüne yönelik bölgesel gelişmelerle doğrudan bağlantılıdır. Bu idam kararları ve faşist yönelimler, sömürgecilerin İran ayağıdır. Halkımız kendisine dayatılan bu teslim alma politikalarına karşı asla sessiz kalmayacaktır. Uluslararsı toplum ile insan hakları kuruluşları da İran’da Kürtlere uygulanan bu vahşet karşısında sessiz kalmamalı ve bu insanlık suçuna ortak olmamalıdır. Bu temelde İran İslam Cumhuriyetini Kürt direniş esirler üzerindeki bu idam ve tecrit politikalarından vazgeçmeye, Kürt halkını ve demokratik Türkiye toplumunu da, İran İslam Cumhuriyeti’nin bu vahşeti başta olmak üzere tüm mazlum halkları sahiplenmeye ve demokratik mücadelelerini yükseltmeye çağırıyoruz” dedi.

‘İDAMLARA SESSİZ KALMAYACAĞIZ’

DBP Van İl Eş Başkanı Fadıl Barıştıran ise şunları söyledi: “İran devleti Kürt halkının ve Kürdistan’ın düşmanıdır. İran’ın vahşetine cezaevlerinde direnen tutsakları selamlıyoruz. İran devleti Kürt halkının katilidir. İran’da ki idamlara asla sessiz kalmayacağız ve sonuna kadar direneceğiz. Eğer İran devleti bu kirli politikalarını sürdürürse Saddam Hüseyin’in, Beşar Esad’ın başına gelen neyse molla rejiminin de başına o gelecektir. İran İdam Cumhuriyeti Rojava’da Kürt halkının direnişini görünce iyice korkmaya başladı ve idamlara hız verdi. Eğer idamlarla, işkence ile Kürt halkını durduracaklarını zannediyorlarsa yanılıyorlar. Bugün AKP, İran ve IŞİD Kürtlere karşı işbirliği yapmaktadır. Ama Kürt halkı Kobanê’de, Urmiye’de, Van’da direniyor. Kürtler artık eski Kürtler değil ve özgürlük çok yakındır.”

‘İRAN REJİMİ NEYSE AKP’DE ODUR’

HDP Van İl Başkanı Harun Okay da, Kürt halkının sınırları ortadan kaldırmak için direndiğini ve direnişle birlikte Kürtleri bölen sınırları, sömürgecilerin başına yıkacağını söyledi. Okay, konuşmasını “İran rejimi neyse, AKP’de odur, AKP neyse İran rejimi de odur. Bunların zihniyeti IŞİD zihniyetidir. Evlatlarımızı asla onlara teslim etmeyeceğiz” diye tamamladı.