ÇHD: Katliamın sorumluları yargılansın

ÇHD: Katliamın sorumluları yargılansın

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) , 28 devrimci tutsağın katledildiği, onlarcasının yaralandığı 19 Aralık katliamını Çağlayan Adliyesinde yaptıkları açıklamayla protesto etti. Açıklamaya cüppeleriyle katılan ÇHD’li avukatlar katliamın asıl sorumlularının yargılanmasını istedi.

Çağlayan adliyesinde bir araya gelen ÇHD’li avukatlar, “Hayata Dönüş” adı altında 19-22  Aralık 2000 tarihlerinde,  20 cezaevine eşzamanlı yapılan devlet katliamlarını  protesto etti. “19 Aralık katliamının 14.yılı gerçek sorumluları  hala yargılanmadı” pankartının açıldığı protestoda, ÇH ‘liler adına  ilk sözü Avukat Güray Dağ aldı. Bundan 14 yıl önce 19-22  Aralık 2000 tarihlerinde,  20 hapishaneye eşzamanlı bir katliam gerçekleştirildiğini hatırlatan Dağ, aradan 14 yıl geçmesine karşın hala gerçek sorumluların yargılanmadığını vurguladı.  Bugün iktidar kavgasına tutuşan AKP–Cemaatin söz konusu Kürtler, devrimciler, sosyalistler olunca nasıl da ittifak halinde olduklarını unutmadıklarının altını çizen Dağ, 28 devrimcinin katledildiği, onlarcasının diri diri yakıldığı katliamın gerçek sorumluları cezalandırılmasını istedi.

AKP’DEN KATLİAMCILARA ÜSTÜN HİZMET MADALYASI

Güray Dağ’ın ardından açıklamayı avukat Güçlü Sevimli okudu. Sevimli, bir yıl öncesinden en ince ayrıntısına kadar planlanan operasyonda 8 bin 335 asker, binlerce çevik kuvvet polisi ve gardiyanın görev aldığını, 20 binin üzerinde gaz bombası kullanıldığına dikkat çekti.

Sevimli, operasyonun en şiddetli yürütüldüğü hapishanenin ise 12 tutuklu ve hükümlünün yaşamını yitirdiği Bayrampaşa hapishanesi olduğunu hatırlattı. Sevimli, Bayrampaşa hapishanesinde atılan gazlardan 6 kadının diri diri yanarak hayatını kaybettiğini vurguladı.

Sevimli, katliamı gerçekleştirenlerin değil,  “isyan etmek ve devlet malına zarar vermekten” hükümlülere davalar açıldığına işaret etti. Sevimli,  bu yetmiyormuş gibi de, operasyonlar sırasında Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü görevinde bulunan Ali Suat Ertosun ‘a 2004 yılında AKP hükümeti kararlarıyla dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek tarafından ‘Devlet Üstün Hizmet Madalyası’ verildiğini belirtti.

Sevimli, katliamın üzerinden 10 yıl geçtikten sonra 39 er hakkında dava açıldığını, ancak operasyonda komuta kademesinde yer alan gerçek sorumluların ise yargı denetimi dışında tutularak aklanmaya çalışıldığını altını çizdi. ÇHD İstanbul Şubesi olarak, katliamın tüm gerçek sorumlularının yargı önünde hesap vermesi için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirten Sevimli, “Hayata Dönüş” katliamlarının tüm sorumluları ve üst düzey görevlileri eninde sonunda halkın adaletine hesap vereceklerdir” dedi.

Açıklama avukatların, “ Katil devlet hesap verecek”, “ Devrimci tutsaklar onurumuzdur” sloganlarıyla sona erdi.