Hamburg’daki kurumlardan Cansu Özdemir’e destek mesajı

Hamburg’daki kurumlardan Cansu Özdemir’e destek mesajı

Almanya’nın Hamburg kentinde faaliyet yürüten demokratik kurumlar Hamburg Eyalet Parlamentosu Kürt milletvekili Cansu Özdemir ile dayanışma içinde olduklarını belirterek 15 Şubat tarihinde gerçekleştirilen eyalet seçimlerinde Sol Parti listesinden yeniden aday olan Özdemir’e destek çağrısında bulundu. Geçen hafta Özdemir hakkında, partisinin milletvekillerinin PKK bayrağıyla çektikleri fotoğrafı paylaşmaktan soruşturma açılmıştı.

Hamburg Demokratik Toplum Merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan NAVDEM Eşbaşkanı Yüksel Koç, açılan soruşturmanın amacının, 15 Şubat’ta yapılacak Eyalet Parlamentosu seçimlerinde tekrar aday olan Özdemir’i yıpratmak olduğunu söyledi. Özdemir’in Kürt ve dost kurumlarının ortak adayı olduğunu ve onu güçlü şekilde desteklemek gerektiğini belirtti. Almanya’nın artık ‘PKK terör örgütü’ ilan etme mantığını bir işe yaramadığını bilmesi gerektiğini vurgulayan Koç, buna karşı güçlü bir irade göstermek gerektiğini söyledi.

Ardından söz alan Hamburg milletvekili Cansu Özdemir, kendisine karşı açılan soruşturmanın siyasi bir dava olduğunu ve Kobanê ile ortaya çıkan güçlü iradeyi kırmak amacıyla açıldığını belirtti. “DAİŞ bayrakları sosyal medyada paylaşılırken her hangi bir dava açılmıyor, benim PKK bayrağını paylaşmak dava konusu oluyor. Yani ifade özgürlüğünü kullanma hakkımız yoktur deniliyor. Terörist örgüt DAİŞ’tir, davanın onlara açılması gerekirdi” diyen Özdemir, kendisine sunulan dokunulmazlık hakkını kullanmayı reddettiğini belirtti.

Basın toplantısının devamında, yazar Ahmet Kahraman, Karakoçan Vakfı başkanı Ali Haydar Oral, Bin Umut adına Orhan Çelik, Şex Sait Camisi adına Mele Sait, Hamburg HAK-EVİ adına Veli Kaya, Rojbin Kadın Meclisi sözcüsü Nihal Renkliçay, Hamburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi eşbaşkanı Mitat Kaya, KNK adına Dr. Fahrettin Adsay ve Rojavalı Dr. Taufik Hamdoş, KKP adına Serhat Çetinkaya, FKÊ adına Aziz Atalan, Hamburg Demokratik Güç Birliği adına Nihat Baydıli ve TEV-ÇAND adına Ozan Cömert tek tek söz alarak, Özdemir hakkında açılan davayı kınadıklarını ve kendisine güçlü bir destek sunacaklarını belirtti.

HAMBURG’DAKİ SEÇİM SİSTEMİ

Hamburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DTKM) Eşbaşkanı Hatice Kaya da, 15 Şubat 2015 tarihinde yapılacak Hamburg eyalet seçimlerinde Sol Parti’den (DIE LINKE) aday olan Cansu Özdemir’i destekleyeceklerini ve bütün halkın desteğini beklediğini belirterek, Hamburg’daki seçim sistemini şöyle anlattı: “Seçim sandıkları 15 Şubat 2015 pazar günü saat 8‘den 18’e kadar açık olacak. 16 yaşından itibaren her Alman vatandaşının seçme hakkı ve her seçmenin on tane oy hakkı var. Bu oyların beş tanesi sarı kağıtlarındaki eyalet listelerinde (Landeslisten), beş tanesi ise pembe kağıtlarındaki seçim bölgesi listelerinde (Wahlkreislisten) verilir. Cansu Özdemir’in ismi sarı kağıtta üçüncü listede bulunan DIE LINKE’nin yedinci sırasındadır. Desteklemek isteyen bütün Hamburglular burada beş oyu (5 X) Cansu Özdemir‘e verebilirler. Bu listede beş oydan fazla oy kullananların oyları geçersiz sayılır.

Pembe listede ise Cansu Özdemir DIE LINKE de ikinci sırada. Desteklemek isteyip Bahrenfeld, Altona Nord, Altona Altstadt, Ottensen, Gross Flottbek, Othmarschen ve Sternschanze semtlerinde oturanlar beş oyu Cansu Özdemir‘e verebilirler. Bu listede de beş oydan fazla oy kullananların oyları geçersiz sayılır. Pembe listede Cansu Özdemir’in olmadığı bölgelerde ise dostlarımız Sol Parti’den kendilerine yakın buldukları adayları seçmeliler.”

CANSU ÖZDEMİR KİMDİR?

Cansu Özdemir (26) Hamburg’da doğdu. 16 yaşında politikayla aktif ilgilenmeye başladı. Kürt özgürlük hareketi içerisinde basın, gençlik ve kadın çalışmalarında bulundu. 2011 yılında Sol Parti listesinden Hamburg Eyalet Parlamentosu’na milletvekili olarak seçildi. Aynı dönemde üniversitede siyaset bilimlerini okumaya başladı.

Cansu Özdemir son dört yıldır Hamburg milletvekili olarak daha iyi bir sosyal politika için büyük emek sarf etti. Ezilenlerin ortak sesi olmak isteyen Özdemir sosyal adaletsizlik, yoksulluk, mültecilerin yasadığı sıkıntılar, konut eğitimi ve yasam maliyetinin yüksek olduğu devamlı Hamburg Parlamento çatısında dile getiren konulardı.