Hamburg HAK-EVİ ile dayanışma gecesi

Hamburg HAK-EVİ ile dayanışma gecesi

Almanya’nın Hamburg kentinde yeni açılan HAK-EVİ ile dayanışma gecesi düzenlendi. Wilhelmsburg semtindeki Saray Düğün Salonunda HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve Hamburg Sol Parti milletvekili Cansu Özdemir’in katılımıyla gerçekleştirilen geceye bini aşkın kişi katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Hamburg HAK-EVİ Eşbaşkanı Duygu Özkaya, Aleviler olarak hep soykırımdan geçirdikleri, baskıya uğradıklarını belirterek, ezilenler olarak da hep ezilenlerin yanında oldukları ve olacaklarını söyledi. NAVDEM Eşbaşkanı Yüksel Koç’un yaptığı konuşmada, Seyit Rıza ve Alişer’in mücadelelerini sona kadar savunacaklarını söz verdi. ‘Seyit Rıza nasıl ki boyun eğmedi, biz de bu mücadeleyi devam ettireceğiz’ diyen Koç, konuşmasının devamında Sakine’lerin adına Dersim Aleviliğini de Hamburg’da örgütlemek gerektiğini belirtti.

Hamburg Kürt Demokratik Toplum Merkezi Eşbaşkanı Mitat Kaya ve Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Müslim Doğan’ın yaptıkları konuşmalarının ardından, HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ söz aldı. Egemenlerin hep karanlık güçleriyle katliamlar işleyerek halkları bölüp ayrıştırdıklarını belirten Yüksekdağı, egemenlerin bu baskıcı, bölücü politikalarına karşı Kürt halkı Rojava’da halkların, inançların bir arada yaşamasını sağlayan sistemi inşa ettiğini söyledi. HDP olarak da birleştirici ve barışçı bir politikayı inşa ettiklerini kaydeden Yüksekdağı, AKP ise Kürt halkı ile barışmak istemediği için kalekolları inşa ettiğini öne sürdü. Yüksekdağ konuşmasının devamında Türkiye’deki genel seçimlerdeki baraj sorununa değinerek, “Bizim baraj gibi bir sorunumuz yok, yeni bir siyaset HDP ile gelişiyor, bu yeni siyaset karşısında barajlar altüst olacak. Statükocular, inşa ettiğimiz yeni yaşam politikası karşısında duramazlar. Bizim politikamızda herkes bütün kimlikleriyle meclise girecek ve yeni düzeni inşa edecek” dedi.

HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ konuşmasının sonunda, her yerde politika yürütmek gerektiğini belirterek Hamburg Sol Parti milletvekili Cansu Özdemir’i sahneye davet etti. Hamburg’da 15 Şubat tarihinde gerçekleştirilen eyalet seçimlerde yeniden adayı olan Cansu Özdemir’in yaptığı konuşmada, Seyit Rıza’dan Sakine Cansız’a kadar Kürt Alevi halkı hep direniş içinde olduğu ve onların misyonu hep ezilenlerin yanında olmak olduğunu belirtti. Hamburg savcılığı tarafından kendisine karşı PKK bayrağını sosyal medyada paylaştığı için açılan davaya değinen Özdemir, davayı boşa çıkaracak halkın güçlü desteği olduğunu vurgulayarak hep birlikte 15 Şubat tarihindeki seçimlerde savcılığına cevap verileceğini söyledi.

Gecede Erdoğan Emir, Tolga Sağ, Ozan Cömert, Muarrem Temiz, Atilla-İbo, Sevgi Polat, Baran Aydın ve Hasan Hüseyin Sarı da sahne aldı.