Hasankeyf’i yerinden taşıma ihalesi boşa çıktı

Hasankeyf’i yerinden taşıma ihalesi boşa çıktı

Tarihi antik kent Hasankeyf’i sular altına bırakacak olan Ilısu Barajını tamamlamakta ısrar eden AKP hükümeti, 50 ayrı tarihi eser yapıtı yerinden sökerek taşınma projesi için ihaleye açtı. Ancak tarihi yapıtların yerinden sökülüp farklı bir yere taşınamayacağı için ihaleye talepli çıkmadı.

Batman’da bulunan 12 bin yıllık tarihi antik kent Hasankeyf’i sular altında bırakacak olan Ilısu Baraj inşaatında ısrar edilirken, AKP Hükümeti, Hasankeyf’te 10 bin yıllık 50 ayrı tarihi eseri farklı bir alana taşınması için ihaleye açtı. Ancak tarihi yapıtların yerinden alınması zor olması nedeniyle ihaleye talepli çıkmadı. İlk olarak Hasankeyf’in en önemli sanatsal ve tarihi eserlerinden birisi olan Zeynel Bey Türbesi için açılan ihaleye talep olmadığını söyleyen Batman Hasankeyf Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kasvuş, tarihi kültürel mirasa sahip çıkacaklarını ifade etti.

Kavuş, “GAP projesinin en büyük ayaklarından olan ve doğaya hem de kültürel mirasa büyük zarar verecek. Ilısu Barajı, büyük ölçüde tamamlanmış bulunuyor. Baraj gövdesi su tutmadan önce tarihi eser niteliğindeki yapıtların taşınması isteniyor. Özellikle Hasankeyf yerleşkesinde 50 kültürel miras eseri numaralandırılmış, baraj kapağı kapanmadan bu eserler yeni yerleşkeye taşınması düşünülüyor. İlk olarak Zeynel Bey Türbesini taşımayı düşünüyorlar ancak yanılıyorlar. Biz Hasankeyf’in tümüne taşınmasına karşıyız çünkü o eserler yerinde Dicle ile güzeldir. Bu eserleri barajdan kurtarma olarak görmüyoruz; aksine bu bir cinayettir. Tarihi eserler kendi bileşenlerinden, kendi doğasından alıp başka yere taşınması bir cinayettir.”

Türk devletinin bir hastayı yada bir ağacı bir yerden farlı bir yere taşıyarak yaşatmasını beceremediğini altını çizen Kavuş, Zeynel Bey Türbesi’ne dokundukları takdirde dağılacağını belirterek, şöyle dile getirdi: “Hasankeyf’in taşınması da teknik olarak mümkün değil, Türkiye’nin gerçekliğine baktığımızda da mümkün değildir. Zeynel Bey Türbesi için şu an bir ihale açılmış, bu lokal ihalede başarabilirlerse devamını getirecekler ama şu ana kadar bu ihaleye talep çıkmadı çünkü herkes de biliyor ki Zeynel Bey Türbesi taşınamaz. Bu ülkede hastaların ya da yaralıların bir yerden farklı bir yere taşımasının tekniğini bile öğrenememiş, bir ağacı söküp başka bir yerde yaşatmayı öğrenememiş bir ülkedeyiz. Bu kapasitede olan bir ülke nasıl 10 bin yıllık tarihi mirasa sahip antik bir kenti nasıl farklı bir yere taşıyabilecek? Bu taşıma gerçekleşemez şayet böyle bir şeye kalkışırlarsa anında ellerinde yığılır ve yerle bir olur. Bir an önce Ilısu Barajı’nın durmasını istiyoruz ve su tutmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu projenin durdurulması için geç kalınmadığını söylüyoruz, Hasankeyf tarihi kentin 12 bin yıldır korunduğu gibi bizde bu tarihi mirası korumalıyız” dedi.