Haydarpaşa Garı için protesto gösterisi

Haydarpaşa Garı için protesto gösterisi

Toplum, Kent ve Çevre İçin Haydarpaşa Dayanışması, Haydarpaşa Garında çıkan yangının 4.yılında garın restorasyon adı altında sermaye peşkeş çekilmesini, Kadıköy İskele Meydanı'ndan Haydarpaşa Garı'na yaptıkları meşaleli yürüyüşle protesto etti. Yüzlerce kişinin katıldığı protestoda garın giriş kapısına , üzerinde “Haydarpaşa Gar’dır gar kalacak” yazılı siyah çelengi bırakan Dayanışma üyeleri , AKP iktidarının kent yağmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Haydarpaşa garında çıkan yangının 4.yılında, Kadıköy İskelesi önünde bir araya gelen Toplum, Kent ve Çevre İçin Haydarpaşa Dayanışması, garın AKP iktidarı öncülüğünde sermaye ‘ye peşkeş çekilip özelleştirilmesine Haydarpaşa Garına yaptıkları yürüyüşle protesto etti. CHP Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Mimar Mücella Yapıcı’nın hazır bulunduğu yürüyüşe, Maltepe Forumu ile Validebağ Gönülleri de katıldı. “Haydarpaşa gardır gar kalacak”, “Haydarpaşa trensiz vapursuz kalmayacak”, “O tren bu gardan geçecek” pankartlarının açıldığı eylemde, üzerinde “Haydarpaşa Gar’dır gar kalacak” yazılı siyah çelenk taşındı. Ellerinde meşalelerle yüzlerce kişi, “Haydarpaşa halka kapatılamaz”, “Sermaye defol İstanbul bizim”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” , “Gün gelecek devran dönecek diktatör halka hesap verecek” sloganlarını attı. Gar girişinde kapıya bırakılan Silah Çelenk sonrası, gar merdivenlerinde Dayanışma adına açıklamayı Mimar Mücella Yapıcı okudu.

PEŞKEŞ DAYATMANIZDAN VAZGEÇİN GARI ONARIN !

Yapıcı, İstanbul’un en önemli kültürel, tarihi, simgesel değeri olan Haydarpaşa garı ve çevresinin uluslararası emlak tacirlerine pazarlanma süreci 2003 yılından beri 11 yıldır kesintisiz olarak sürdüğünü hatırlattı. Garın Liman ve çevresinin Türkiye2nin en büyük özelleştirme projesi adı altında haraç mezat uluslararası pazara çıkartan AKP İktidarı tarafından bu yağma savaşı uğruna hiçbir fırsatı kaçırmadığını hatırlatan Yapıcı,” Anayasaya evrensel hukuk kurallarına aykırı yasalar, yönetmenlikler, kararnameler, planlar, projeler tezgahlanmış Haydarpaşa garı, ve çevresi, asli işlevlerinden, trenlerinden ve vapurlarından kısası halktan kopartılarak kasıtlı bir yalnızlığa mahkum edildi “dedi.

Bu konudaki bütün uyarılarına, savcılığa yapılan suç duyurularına ve kamuoyunun yoğun ilgisine rağmen, Haydarpaşa garının 28 Kasım 2010 yılında özensizlik ve ihmal sonucu yandığını belirten Yapıcı, bu yangın bahane edilerek sermaye’ye peşkeş çekildiğine işaret etti. “10 yıldır Haydarpaşa ve limanlarının yağmaya açacak projelerinize geçit vermedik, vermeyeceğiz” diyen Yapıcı, AKP iktidarına, “Garın fiziksel bütünlüğünü ve güvenirliliğini tehlikeye sokacak olan çatı restorasyon dayatmasından derhal vazgeçin, biran önce garımızı onarın” diye seslendi.