Kürtçe eğitim için resmi başvuru yarın

Kürtçe eğitim için resmi başvuru yarın

Amed'de önceki gün Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi’nde polisin sert müdahalesi ve gözaltılar Adliye Binası önünde protesto edildi. DTK Eş Genel Başkanı Selma Irmak, anadilde eğitim yapabilmek için gerekli evrakların hazırlandığı ve yarın başvuru yapılacağını ifade etti. 

Amed'de Kürtçe eğitim verilecek olan Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi'nde dün akşam polis tarafından yapılan gözaltılar protesto edildi. Adliye Binası önünde gerçekleştirilen eyleme, DTK Eş Genel Başkanı Selma Irmak, Avrupa Parlamentosu Eski Milletvekili Feleknas Uca, DBP İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, sivil toplum örgütü temsilcilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Burada açıklama yapan DTK  Selma Irmak, anadilde eğitim konusunda hükümet tarafından yapılan 'talep yok' şeklindeki açıklamaları hatırlatarak, "Arkadaşlarımız gerekli evrakları hazırladılar. Yarın yasal olarak anadilde eğitim talebinde bulunacaklar" dedi. 

Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi'nde kaç gündür yapılan müdahaleleri anti-demokratik olarak tanımlayan Irmak, bu konuda söylenecek çok şey olduğu söyledi. Çözüm süreci olacaksa halkın taleplerine ve isteklerine herkesin saygılı olması gerektiğini ifade eden Irmak, "Yıllardır anadilde eğitim için mücadele ediyoruz. Buna karşılık seçmeli ders, özel okullarda Kürtçe eğitim cevapları yeterli değildir. Anadilde eğitim hakkının en kısa sürede yasal güvenceye kazandırılmalıdır" şeklinde konuştu.

GAZETECİLERE SALDIRIYA KINAMA

Okulların açılmasının son derece demokratik olduğu belirten Irmak, "Halkın kendi kendini yönetiminin ulaştığı aşamadır. Biz anadilde eğitim konusunda 'başvuru yok' diyorlar. Gerekli belgeleri arkadaşlarımız hazırlıyorlar. Sanırım yarın yasal olarak başvuru yapılacaktır" dedi.

"Bu tutum zarar veren bir tutumdur" diyen Irmak sözlerine şöyle devam etti: "3 okul açıldı, orada çocuklar eğitim görüyor. Buna karşı bu kadar tahammülsüzlük kabul edilemez. Bu kabul edilemez tutum beraberinde provokatif bazı eylemlere de yol açıyor. Nitekim dün gazeteci arkadaşımıza yapılan saldırıyı da kınıyoruz. Kim tarafından, neden yapıldığını bilmiyoruz. Geçmiş olsun diyoruz. Bunu tasvip etmediğimizi dile getiriyoruz. Buna sebebiyet verenlerin de sorumluluk sahibi olduğunu söylüyoruz."

KARACA: ANADİLDE EĞİTİM HAKKI TANINMALI

Yapılan basın açıklamasında konuşan Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca da, anadilde eğitim hakkının verilmesi gerektiğini söyledi. Karaca, dün Kürtçe okula polisin yapmış olduğu saldırıda aralarında 6 öğretmenin de bulunduğu birçok kişinin gözaltına alındığını söyledi. 

Kürtçe eğitimi, kuruluşlarından bugüne kadar kurum olarak savunduklarını ve anadilde eğitim için hakkıyla bir mücadele yürüttüklerini belirten Karaca, "Eğitim Sen kurulduğu günden beri eğitimin bilimsel bir temelde yapılması, kamusal bir hak olarak görülmesi, anadilde eğitim yapılması ve kamu okullarında parasız olmasını savunan bir sendikadır" dedi.