Lice katliamının yıldönümünde adalet arayışı

Lice katliamının yıldönümünde adalet arayışı

Amed’in Lice ilçesinde aralarında Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da bulunduğu 17 kişinin ölümü, yıl dönümünde basın açıklaması ile kınandı. Lice Adalet Arıyor Platformu üyeleri, devam eden katliam davalarının hakikatleri araştırma noktasında ele alınmasını ve faillerin yargılanmalarını istediler.

Lice’de 22 Ekim 1993’te aralarında Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da bulunduğu 17 kişinin öldürülmesi basın açıklamasıyla kınandı. Lice Çarşı Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasına Lice Adalet Arıyor Platformu Üyeleri, Eğitim Sen ve halk katıldı. Basın açıklamasına sırasında ‘Hakikatler araştırılsın, failler yargılansın’ pankartı açılırken, ‘Katil devlet tek istediğimiz adalet’, ‘Liceliler burada katiller nerede’, ‘Para değil adalet’, ‘22 Ekim 1993’ü unutmadık’ yazılı dövizler taşındı. Basın açıklaması sırasında sık sık ‘Lice katliamını kınıyoruz’, ‘Katiller halka hesap verecek’, ‘Bijî berxwedana Lice’ sloganları atıldı.

Lice Adalet Arıyor Platformu dönem sözcüsü Şaban Maltaş, 21 yıl önce gerçekleşen bu olayların Türk siyasi literatüründe kara bir leke olarak geçtiğini ifade etti. Olaylarda hedef gözetilmeksizin insanların tarandığını belirten Maltaş, “Ne yazık ki tanıkların ifadelerine rağmen o dönemin karakol komutanı Şahap Yaralı, Olağanüstü hal Valisi Ünal Erkan, Başbakan Tansu Çiller ve diğer yöneticilerden bu vahşetin hesabı sorulması yerine, ödüllendirildiler. Olayın sadece Üstteğmen Tunay Yanardağ’a ve Albay Eşref Hatiboğlu ile sınırlı olmadığı herkes tarafından biline gerçektir” dedi.

Bundan bir yıl önce Cumhuriyet Başsavcısı tarafından açılan mahkemece kabul edilen iddianamenin sonrasında aradan bir yıl geçmesine rağmen hala davanın başlamamasına tepki gösteren Maltaş, “Önce çeşitli entrikalarla dava Diyarbakır’dan Eskişehir’e gönderildi. Mızrak çuvala sığmayınca bu sefer İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yollandı. Türkiye hukuk tarihine geçebilecek bir yargılanma modeli ile katilleri, failleri yargılamamak adına kendi yaptıkları hukuku bile çiğneyen bir karara imza attı. 13 Haziran 2014 tarihi itibari ile Mahkeme davayı durdurma kararı verdi. Dosyayı Adalet Bakanlığı’na göndererek yargılamanın devam etmesi için izin talebinde bulunulmasına rağmen 6 aydır Adalet Bakanlığı’ndan bir karar çıkmadı” şeklinde konuştu.

Yaşananların bir kader olmadığının altını çizen Maltaş, sözlerine şöyle devam etti: “Bizler Halepçe’nin, Roboski’nin, Lice’nin, Şengal’in Kobanê’nin Kürtlerin bir kaderi olmadığını, egemen güçlerin katliamcı zihniyetlerinin bir ürünü olduğunu bilmekteyiz. Bu temelde ‘Lice Kobanê’dir’ diyoruz. Kobanê’ye yaklaşımı Lice’ye yaklaşım olarak gördüğümüzü belirtmek istiyoruz. Devam eden katliam davalarının hakikatleri araştırma noktasında ele alınmasını ve faillerin yargılanmalarını bekliyoruz. Lice Adalet Arıyor Platformu olarak bu davanın takipçisi olacağımızı buradan bir kez daha haykırıyoruz.”