Londra, Marsilya ve Reims’te Kobane eylemleri

Londra, Marsilya ve Reims’te Kobane eylemleri

DAİŞ çetelerinin Rojava’da özelde de Kobanê’de gerçekleştirdiği saldırılara karşı İngiltere ve Fransa’da eylemler düzenlendi.

REİMS

Fransa’nın Reims şehrinde Kürt gençleri Union gazetesinin bürosunu işgal ederek kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.

40’a yakın gencin katıldığı eylemde Kobanê’ye destek için uluslararası güçlerin harekete geçmesi istend. Gazetenin yayın direktörü Didier Louis ile görüşen eylemciler Fransız basınının Kobanê’de yaşananlara daha duyarlı olunmasını istedi. Gazete yetkilileri Kobanê’de bir vahşetin yaşanmaması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

MARSİLYA

Marsilya’da ise dün üç bini aşkın kişinin katıldığı yürüyüşün ardından başlatılan nöbet eylemi devam ediyor. Çok sayıda Kürt yurtseverinin katıldığı nöbet eyleminde Fransızca bildiriler dağıtılırken ziyaretçilere de Kobanê’de yaşananlar konusunda bilgi verildi.

LONDRA

Britanya Demokratik Güçbirliği Platformu öncülüğünde dün Kuzey Londra’da yapılan Kobane ile dayanışma yürüyüşüne 2 binden fazla Kürdistanlı ve dostları katıldı.

Eylem, Kuzey Londra’nın Edmonton bölgesinde saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşundan sonra Güçbirliği platformu üyeleri temsilcileri birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmalarda, DAİŞ çetelerinin Kobane kantonuna yönelik ağır saldırıları protesto edilirken, insanlıktan yana olan herkesin seferberlik ruhuyla Kobane’yi sahiplenmesi gerektiği belirtildi. Londra’da bulunan 68 kuşağı önderlerinden Mustafa Yalçıner de eyleme katılarak bir konuşma yaptı.

Mustafa Yalçıner yaptığı konuşmada şunları belirtti: “Halk kendini örgütlemiş ve kendi iktidarını kurmuş, bu onlar için kabul edilemezdi, yıkmaya çalıştılar, çalışıyorlar. Bu da Türk devletinin işine geliyordu, sandıklarla silah verdiler, trenlerle tanklar yolladı, çetelerin geçişini sağladı, yaralılarını Urfa’da Antep’te tedavi etti. Kürt halkını, İslam devleti alçaklığıyla terbiye etmeye çalışıyorlar. Ama Kobane asla kaybetmeyecektir.”

Yalçıner’in konuşmasından sonra kitle yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca bilgilendirme bildirileri dağıtılırken, sürekli DAİŞ karşıtı ve Kobane ile dayanışma sloganları atıldı. Üç saat süren yürüyüş Haringey’de bulunan Kürt Toplum Merkezi önünde sona erdi.

Öte yandan bugün Britanya Kürt Halk Meclisi öncülüğünde açlık grevi başlatılacak. Açlık grevi saat 18:00’de Trafalgar meydanında başlayacak. Britanya Kürt Halk Meclisi konuyla ilgili yaptığı açıklamada; halka seferberlik ruhuyla eylemlere katılma çağrısı yaptı.