‘Şengal Halk Meclisi geri dönüşler için umut oldu’

‘Şengal Halk Meclisi geri dönüşler için umut oldu’

Şengal’de Halk Meclisi’nin kuruluş ile birlikte, 73’üncü fermandan kurtularak Batman’ın Beşiri İlçesi Çadır Kenti’nde yaşayan Êzîdîler, Özerk Şengal’e gitmeye hazır olduklarını söylüyor. İlk kez Êzîdîlerin kendisini yönetebilme olanağına sahip olmasından duydukları heyecanla geri dönüşlerin artık gündemlerinde olduğunu söyleyen Êzîdî inanç önderleri, Êzîdî gençlerine Şengal savunmasına katılma çağrısında bulundu.

Şengal Halk Meclisi, insanlık düşmanı DAİŞ çetelerinin katliamı ile yüz yüze kalan yüz binlerce Êzîdî için topraklarına dönme umudu yarattı.

Batman’ın Beşiri İlçesine bağlı Qorixê Çadır Kentinde kalan Êzîdîlerin akil ve inanç önderleri ANF’ye konuştu.

Pir Şemo: Şengal’de kurulan Halk Meclisi daha da kapsayıcı olması halinde anayurdumuza dönmemize vesile olacak. Her ne hikmetse birileri Şengal halkının özerkliğini hazmedemiyor? HPG, YJA Star gerillaları, YPG, YPJ savaşçıları olmasaydı yüz binlerce insan katledilecekti buna tüm dünya tanıklık etti. Onun için hiçbir siyasi oluşumun güdümünde olmadan Şengal özerk bölgesinin kabul edilmesi gerekiyor. Biz kendi kendimizi yönetmek istiyoruz. Yaşadığımız katliamdan biz KDP’yi sorumlu tutuyoruz. Eğer kendi hükümetimiz olsaydı, askeri, siyasi güvenliğimizi kendimiz almış olsaydık ve direnmeseydik kimseye söz söylemeye hakkımız da olmayacaktı. Onun için Şengal halkı meclisini daha da güçlendirmeli. Biz de bir an önce Şengal’e geri dönmeliyiz. 4 aydır illet DAİŞ çetelerine karşı destansı direniş sergileyen kahraman HPG, YJA Star gerillaları, YPG, YPJ savaşçılarını bizim Êzîdî gençlerimiz örnek almalı ve kutsallarımıza sahip çıkmalı. Êzîdî gençleri yönünü Şengal dağına vermelidir. YPG, YPJ savaşçıları Kobanê’yi özgürleştirdi, tek umudumuz Şengal’in de bir an önce özgürleşmesi, Kobanê zaferi gibi biz de Şengal zaferini yine hep birlikte kutlayalım.

Şemo Simo: Şengal’de kurulan Halk Meclisleri bizi heyecanlandırdı. Şu ana kadar Şengal ve Şêxan’da Êzîdî Kürtler hiçbir şekilde kendi kendilerini yönetebilecek olanağa sahip olamadı. Bu nedenle Êzîdîlerin yaşadığı bölge olan Şengal özerk olmalı, hatta bir an önce kanton kurulması gerektiğini düşünüyoruz. Şengal merkezli kanton hükümeti olması gerekiyor, askeri, ekonomi, diplomasi tamamen Êzîdî Kürtlerden oluşması gerekiyor zaten şimdiye kadar böyle bir girişimimiz olsaydı başımıza bu katliam da gelmezdi. Ancak oluşturulan Şengal Halk Meclisi’nden rahatsızlık duyanlar var. Biz de yerimizden yurdumuzdan koparılan Êzîdîler olarak söylüyoruz: DAİŞ çeteleri Şengal’i işgal etmeye gelirken güvenliğimizden sorumlu olan KDP’nin askerleri neden halktan önce kaçtı? Onlar kaçmasaydı bugün binlerce Êzîdî kadını Arap ülkelerinde köle pazarlarında satılmazdı. 73’üncü ferman ile karşı karşıya kalan biz Êzîdî Kürtlerin yarasına çok dokunmasınlar, yaralı bir topluluğuz, daha kadın ve çocuklarımız DAİŞ’in elinden kurtarılamamış, birileri bunca acımıza rağmen iktidarını sürdürmek için üzerimizden siyasi hesaplar yapmasın. Şu an Şengal’e dönebilme umudumuz yeşermişken eğer bu tür sıkıntıları yaratırlarsa gitmek içimizden geçmeyecek, artık yaşamımızı garantiye alabilecek, örgütlü yapıya sahip olmaktan başka hiçbir yaşam şansımızın kalmadığı açıkça gün yüzüne çıktı.

Xêri Mahlo: DAİŞ gelince kısa süreli de olsa halk ferdi silahlarıyla direndi. Zaten güvenlik Şengal halkında olsaydı ya tek bir Şengalli kalmayacaktı ya da DAİŞ Şengal’e gömülecekti. Biz ulusal birlik için KDP’nin Şengal katliamının suç ortaklığını içimize gömüyoruz, ama Êzîdî Kürtlerin söz sahibi olmalarını istemiyorlar. Şengal Dağı’nda verilen onurlu direniş bize güç veriyor ve hepimizin Şengal direnişinde yer almamız, topraklarımıza dönmemiz için de büyük bir umut oldu. Bir de bize dönük çok büyük bir ön yargı oluşmuş; biz asla Şengal’i terk etme taraftarı değiliz! Laleş terk edilir mi? Biz ziyaretlerimizden koparılırsak maneviyatta zaten ölmüş olacağız. Şengal’in kaderini Şengal halkına bırakılmalı, hiçbir siyasi oluşum bizim Şengal Halk Meclisinin verdiği karara itiraz etmemeli. Direnen Şengal Halkı, Özerk bir Şengal Kantonu’nu istiyorsa kanton oluşması gerekir. Aksi takdirde bizi yüz üstü bırakıp kaçan siyasi oluşumlar Şengal halkının dönmesini istemeyeceğini düşüneceğiz. Şengal halkı Derweşi Evdi direnişini biliyor, tarihte Êzîdî Kürtler kahramanlıkları inkar edilemez.