Siirt’te Öcalan’a özgürlük mitingi

Siirt’te Öcalan’a özgürlük mitingi

Siirt'te binlerce kişi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük özgürlük taleplerini haykırmak için bir araya geldi. Düzenlenen mitingde yapılan konuşmalarda Öcalan'ın bir an önce özgürlüğüne kavuşması istendi. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talebiyle sürdürülen kampanya kapsamında Siirt'te miting düzenlendi. HDP ve DBP öncülüğünde Newroz Meydanı'nda düzenlenen mitinge binlerce insan katıldı. Miting meydanı ise Öcalan’ın dev posterleri ile donatıldı. Yine "Azadiya Rêber Apo Azadiya mîrovahî û rojhilata navîn ê", "Eskisi gibi yaşamayacağız-Eskisi gibi savaşmayacağız" yazılı pankartların asıldığı alanda 6-8 Ekim Kobanê destek eylemleri sırasında yaşamını yitirenlerin fotoğrafları, HDP, DBP, KCK, Komalen Ciwan, YPJ-YPG bayrakları da yer aldı.

Miting alanın birçok noktasına stantlar kurulup, Öcalan için imza toplandı. Programın başlamasını Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) Siirt Şubesi'ne bağlı müzik grupları Argeş, Xwajik Botan'ın seslendirdiği ezgiler coşku içerisinde bekleyen yurttaşlar "Özgür Önderlik, özerk Kürdistan" sloganları atıp, doya sıya halaylar çekti. 

Miting programı ise özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Ardından da alanı dolduranların tümü hep bir ağızdan "Çerxa şoreşa" marşı okudu.

Yapılan açılış konuşmasında Miting Tertip Komitesi Başkanı Ali Demir ise Öcalan'ın özgürlüğü için irade gösterdikleri için mitinge katılan herkese teşekkür ettikten sonra, "Önderliğimizin özgürlüğü bizler için her şeyin başındadır. Artık yeter Önderliğimiz bizlerle bu meydanlarda olmalıdır" dedi. 

Açılış konuşmasının ardından bu kez HDP Siirt İl Örgütü Eş Başkanı Dilber Sevim halka hitap etti.

Kobanê ve Şengal'de mücadele edenleri selamlayıp, elde ettikleri zaferleri kutlayarak sözlerine başlayan Sevim, "Tüm dünya bilsin ki bugün yalnızca direnen değil kazanan bir halk Kürt halkı sahnededir. Kürdün direnişini test edenler en iyi şekilde yanıtlarını almışlardır. Şimdi bu direnişi ve mücadeleyi Önder Apo ile buluşmak için sarf edeceğiz" diye konuştu. 

Sevim'in ardından DBP Siirt İl Örgütü Eş Başkanı Reşit Teymur mikrofonu aldı. Kobanê ve Şengal'i özgürleşmesinde en büyük payın, savaşarak yaşamını yitirenlerde olduğunu belirterek, anıları önünde saygıyla eğildiklerini ifade eden Teymur, devamında şunları söyledi: "Tüm dünya Kobanê'ye bakarak şehitlerimizin ve Önder Apo'nun başarısını görmelidir ve Kürt halkının nereden nereye geldiğini anlamalıdır. Önder Apo'nun ve yetiştirdiği hakikat arayışçılarını, tarih haklı göstermiştir." 

HDP ve DBP'li başkanların ardından ise HDP Van Milletvekili Özdal Üçer sözü aldı. Öcalan'ın özgürlüğünün kendileri için elzem olduğunu vurgulayan Üçer, "Bize soruyorlar; 'Neden bir şahıs için bu kadar mücadele veriyorsunuz?' diye. Kürt halkı tarihinde birçok isyan ve kırılma yaşadı. Ama Önder Apo önderliğinde başlayan son Kürt isyanı, bütün bu isyanlar için örnektir. Kürtler Önderliği çerçevesinde bir araya geldi. Başkan Apo, İmralı'dan tüm insanlığa barış, demokrasi ve adalet vaat etti. Bundan dolayı, Başkan Apo'nun özgürlüğü aynı zamanda Botan'ın, Serhad'ın, Kobanê'nin özgürlüğüdür" ifadelerini kullandı. 

"Biz Önder Apo'yu çok özledik. Bu yoğun özlem ile zafere koşuyoruz" diyen Üçer, 2015 yılının da kendileri açısından zafer yılı olacağını ve zaferin ayak seslerinin de çok yakında olduğunu dile getirdi. 

Üçer, Kobanê'ye dönük daha önceki sözleri nedeniyle eleştirilerin hedefinde bulunan Başbakan Recep T. Erdoğan'ın, Kobanê'nin yeniden inşasında TOKİ'nin yer alması için kendilerinden ricacı olunacağı yönünde sarf ettiği sözlere de yanıt verdi. Kobanê'nin Erdoğan'ın TOKİ'sine ihtiyacı olmadığını söyleyen Üçer, "Kobanê'yi Kürt halkı yeniden inşa edecektir. Van'da depremzedeler için gelen TOKİ'nin kasasına giren para Bilal Erdoğan'ın ayakkabı kutularından çıkmıştır. Kobanê'nin inşasını Bilal'in ayakkabı kutularına teslim etmeyiz" dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından DBP, HDP il eş başkanları, HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Siirt Belediyesi Eş Başkanı Belkiza Beştaş Epözdemir'in yanı sıra geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren hasta tutsak Abdülmecit Arslan'ın annesi olan Barış Anneleri Meclisi üyesi Maşallah Arslan barış ve özgürlük için gökyüzüne beyaz güvercinler uçurdu. 

Miting MKM müzik gruplarının seslendirdiği ezgiler eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.