Son Dakika: Stêrtk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

YPG ve YPJ savaşçılarını on binler son yolculuğuna uğurladı

YPG ve YPJ savaşçılarını on binler son yolculuğuna uğurladı

Kobanê direnişinde yaşamını yitiren YPG ve YPJ savaşçıları toprağa veriliyor. YPG savaşçısı, Baran Günanana, Murat Kaysı, İbrahim Erbay, Tuba Karaer, Mazlum Toğrap binlerce kişi tarafından son yolculuğuna uğurlandı.

GÜNANA’YI KARS’TA BİNLER UĞURLADI

Kobanê direnişinde yaralanan ve tedavi gördüğü Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitiren YPG Savaşçısı Baran Günana’nın cenazesi Kars’ın Susuz ilçesine bağlı Harmanlı köyünde binler tarafından toprağa verildi.

Günana'nın cenazesi, Kars'ın Susuz ilçesine bağlı Harmanlı (Poşezahîm) köyünde binlerce kişinin katıldığı törenle toprağa verildi. Dün akşam getirildiği Kars'ın İstasyon Camii'nden, aralarında HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane'nin de bulunduğu yüzlerce kişi tarafından alınan YPG savaşçısı Günana'nın cenazesi, konvoy eşliğinde doğduğu köye getirildi. Köy girişinde yüzlerce kişi tarafından karşılanan YPG savaşçısı Günana'nın cenazesi, omuzlara alınarak doğduğu eve getirildi. Ardından yeniden omuzlara alınan Günana'nın cenazesi, ''Şehit namirin", "Bijî berxwedana YPG" ve "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP'' sloganları ile köy mezarlığına getirildi. 

Dini vecibeler yerine getirildikten sonra Günana'nın cenazesi dualar eşliğinde toprağa verildi. Defin işlemlerinin ardından kısa bir konuşma yapan HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, aileye başsağlığında bulunarak, Günana şahsında Kobanê'de yaşamını yitirenleri bir kez daha andıklarını dile getirdi. Birtane, Kobanê'deki direnişe dikkat çekerek, Kürtlerin yaşadığı her noktanın Kobenê olduğuna vurgu yaptı. 

Açıklamadan sonra kitle okunan dualar ve atılan sloganlar ile mezarlıktan ayrıldı. 

MURAT KAYSI VE İBRAHİM ERBAY İÇİN SİİRT’TE TÖREN

Kobanê direnişinde yaşamını yitiren YPG savaşçısı Murat Kaysı (Demhat Şoreş) ve İbrahim Erbay'ın cenazeleri Urfa Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsi işlemlerinin ardından dün akşam Amed’de getirilmişti. Toprağa verilmek üzere Amed’den Siirt'te doğru yola çıkarılan cenazeler, Kurtalan ilçesinde bulunan Çiçek Petrol'de aralarında DBP ve HDP il, ilçe ve belde yöneticileri, bölge belediye eş başkanları, STK temsilcileri ve üyelerinin yanı sıra binlerce kişi tarafından "Şehit namirin" sloganları ile karşılandı.

YPG savaşçısı Kaysı (Demhat Şoreş) ve Erbay'ın cenazeleri yüzlerce araçlık konvoy eşliğinde Siirt'te doğru hareket etti. YPG savaşçılarının cenazeleri, Siirt'tin Barış Mahallesi girişinde KCK, PKK, YPG, YDG-H bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri ile karşılayan gençler, "Şehit Namirin", "Biji Serok Apo", "Biji berxwedana Kobanê" ve "Murat Yoldaş ölümsüzdür" sloganları attı. Cenazeler daha sonra Mele Emer Camisi'ne getirildi. Camide kılınan cenaze namazının ardından YPG savaşçısı Demahat Şoreş cenazesi arkadaşları tarafından omuzlara alınarak Doğan Mahallesi'nde bulunan Şeyh Musa Mezarlığı'na doğru yola çıkarıldı. On binlerce kişinin katılımıyla 3 kilometre yürüyüşün ardından Kaysı "Şehit namirin" sloganları ile toprağa verildi.

Kaysı'nın cenazesinin toprağa verilmesi ardından arkadaşları Kaysı'nın mezarını, KCK, PKK, YPG, YDG-H bayrakları ile donattı. Defin işlemleri ardından cenaze törenine katılan binlerce kişi "Çerxa Şoreşe" marşı eşliğinde saygı duruşunda bulundu.

Törende daha sonra konuşan DBP Siirt İl Başkanı Mehmet Ata İnan, DAİŞ çetesini büyük hayaller ile kuranların umutlarının ve hesaplarının Kürt halkının Kobanê Kantonu'nda Kürdistan'ın 4 parçasında gelen Kürt gençlerinin gösterdiği direnişle suya düştüğünü ifade etti. İnan, "Buradan bir daha hem AKP hükümetine hem de bu çetelere destek veren diğer güçlere sesleniyoruz. Artık Kürt halkı tek yürek olarak Kürdistan coğrafyasına yapılacak her saldırıya Kobanê direnişinin ruhuyla cevap verecektir. Bu nedenle Orta doğunun geleceğini belirlemekte olan Kürt halkına yapılan saldırıları durdurun" dedi. 

Kaysı için Barış Mahallesi'nde kurulan taziyede 3 gün taziyeler kabul edilecek. 

Törene katılanlar daha sonra YPG savaşçısı İbrahim Erbay için düzenlenecek olan cenaze törenine katılmak üzere yüzlerce araçtan oluşan konvoy ile Eruh'a hareket etti.

KARAER VE TOĞRAP İÇİN BATMAN’DA TÖREN

Kobanê direnişinde yaşamını yitiren YPJ savaşçısı Tuba Karaer (Vejîn Koçer) ile Mazlum Toğrap’ın (Mazlum Batman) cenazeleri Batman girişimdeki Bardakçılar dinlenme tesisinde binlerce kişi tarafından “Şehit namirin”, "Bijî berxwedana Kobanê" sloganı ile karşılandı. Daha sonra yüzlerce araçlık konvoy eşliğinde Petrolkent mahallesinde bulunan Karaer ailesinin evinin önüne getirilen cenazelerden Karaer'in cenazesi, kısa bir süreliğine aile evine götürüldü.

Ardındanda HDP Milletvekili Ayla Akat Ata'nın da aralarında bulunduğu kadınlar tarafından yeşil, sarı ve kırmız flamalara sarılı Karaer'in tabutu omuzlara alınarak, buradan yürüyerek Girê Savaro Mezarlığı'na gidildi. Karaer'in tabutunun arkasında yürüyen kitle yol boyunca "Bijî berxwedana Kobanê", "Bijî berxwedan YPG" ve "Şehît namirin" sloganı atıp, PKK, KCK bayrakları ile YPJ savaşçısı Karaer'in posterlerini taşıdı.

Mezarlıkta son bulunan yürüyüş ardından Karaer'in ailesi, çocuklarının tabutu başında Kürtçe ağıtlar yaktı. YPJ savaşçısı Karaer, 2012 yılında Hakkâri'nin Çukurca ilçesinde yaşamını yitiren yakını HPG gerillası Muhbet Karaer'in (Vejîn Êlih) mezarının yanına defnedildi. Defin işleminin ardından özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

MEYA-DER Batman Şubesi Şükrü Baytar ve Milletvekili Ayla Akat Ata'nın mezarlık başında yaptığı konuşmasının ardından tören son bulurken, Karaer için Petrolkent Mahallesi Taziye Evi'nde taziye kuruldu.

YPJ savaşçısı Karaer'in cenaze töreni ardından binlerce kişi, konvoyla YPG savaşçısı Mazlum Toğrap'ın cenazesini Beşiri ilçesinde defnetmek üzere yola çıktı. Yol boyunca yüzlerce kişi tarafından karşılanan cenaze, önce aile evi önüne getirildi. YPG savaşçısı Toğrap'ın annesi Perişan Toğrap ve kardeşlerinin, cenazenin gelişi sırasında içinde cenazenin bulunduğu ambulansa sarılarak ağladığı görüldü. Aile evi önünde kısa bir süre bekletilen cenaze, ardından Beşiri Mezarlığı'na götürüldü.

Sloganlar eşliğinde yürünerek gidilen mezarlıkta da çok sayıda kişinin cenazeyi burada beklediği görüldü. "Şehît namirin" sloganı ile toprağa verilen Toğrap şahsında özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına burada da saygı duruşunda bulunuldu. Çocuğunun mezarı başında anne Perişan Toğrap'ın yükselen ağıtları yürek yaktı.

Toğrap'ın amcası Alaeddin Toğrap, Kürt halkına başsağlığı dileyerek, yeğeninin zulme karşı özgürlük savaşında yaşamını yitirdiğini söyledi. Konuşmalardan sonra tören sona ererken, YPG savaşçısı Toğrap için Kozluk'a bağlı Koçaklar (Zixur) köyünde taziye kabul edilecek.