‘16 Nisan’da ‘HAYIR’ çıkacak’

Referandumda “hayır” çıkacağını düşünen Prof. Baskın Oran, yazar Doğan Akhanlı ve gazeteci Celal Başlangıç, AKP hükümetinin baş aşağı bir sürece girdiğini söyledi.

Erdoğan ve AKP’nin, 16 Nisan’da yapılacak referandumda “Evet” çıkması için, bütün toplumu baskı altında tutmasına rağmen “Hayır” ibresi giderek yükseliyor. Kürdistan, Türkiye ve Avrupa’da başlatılan “Hayır-Na” kampanyaları büyük bir coşkuyla devam ederken, ANF’ye konuşan Prof. Baskın Oran, yazar Doğan Akhanlı ve gazeteci Celal Başlangıç 16 Nisan’da “Hayır” çıkacağı vurgusunda bulundu.

PROF. ORAN: ‘HAYIR ÇIKACAK’

Siyaset bilimci Prof. Baskın Oran, bugünkü verilerin 16 Nisan’a kadar sürmesi haline kesinlikle “hayır” çıkacağını düşündüğünü kaydetti. Bunun temel sebebinin “evet”çilerin söyleyeceği hiçbir şeyin bulunmaması olduğuna dikkat çeken Oran, bu durumun “avara kasnak” çalışmasını akla getirdiğini söyledi. Oran, “Avara kasnak, çalışan fakat hiçbir şekilde güç üretmeyen, hareket edendir” dedi.

Prof. Oran ayrıca, “Evet’çilerin söylediği tek şey bir itiraftan ibaret: ’Tek adamlık rejimini kurmak istiyoruz.’ Onun için ben “hayır” çıkacağını düşünüyorum. Avrupa’daki kriz ile Türkiye’deki “evet” oylarını arttırma çabasına rağmen ‘hayır’ çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

AKHANLI: ERDOĞAN YIL SONUNA KADAR GİDER

Yazar Doğan Akhanlı ise Erdoğan’ın şantaj yaptığını hatırlatarak, “Erdoğan referandumda ‘evet’ çıkmazsa Türkiye’de büyük bir kargaşa olacağının şantajını yapıyor. Zaten Türkiye büyük bir kargaşa içerisinde. Dolayısıyla bu referandumda ‘hayır’ çıkmasının bir anlamı var. Referandumda ‘hayır’ çıkması Erdoğan’a bu ülkeyi öyle kolay yönetemeyeceği mesajı verecektir” şeklinde konuştu.

Akhanlı, Erdoğan’ın huzursuzluk içerisinde olduğunu ifade ederek, Erdoğan’ın böyle bir psikoloji ile uzun ömürlü olmayacağını söyledi. “Artık Erdoğan için baş aşağı süreç başlamıştır. İnmesi çok hızlı olacak” diyen Akhanlı, başta Kürdistan’daki saldırılar olmak üzere, Türkiye’de birçok sorunun olduğunu ve her ne kadar kontrol eline almış gibi görünürse de hiçbir kontrolün alınmadığını belirtti. Erdoğan’ın Avrupa ile olan krizini de değerlendiren yazar Akhanlı, devamla şunları söyledi: “Avrupa ile kriz devam ediyor. Bütün komşularla ilişkileri kötü. Kürtlerle masaya oturmuştu, onu iptal etti. Toplumun üçte biri huzursuz. Kendi içerisinde çatışma devam ediyor. Böylesi bir hükümetin uzun ömürlü olacağını sanmıyorum. Tahminim yıl sonuna kadar bile zor ayakta kalır.”

BAŞLANGIÇ: GİDİŞAT, 1987 REFERANDUMUNA BENZİYOR

Gazeteci Celal Başlangıç da “hayır” kampanyasının renkli bir şekilde sürdürüldüğünü hatırlatarak, “Şu anda bütün araştırma şirketlerinin verileri ve kamuoyunun gidişatı ‘hayır’ çıkacağını gösteriyor. ‘Hayır’ diyenlerin çalışması, AKP-MHP kampanyasının çok çok önünde. Cıvıl cıvıl bir hava var. Gezi içerikli zeka ve mizah dolu bir renk söz konusu” dedi.

“Evet” kampanyasının da devlet kampanyasına dönüşerek, bir kamu spotu gibi durduğunu ifade eden Başlangıç, “AKP büyük bir panik içerisindedir. Avrupa’da yaşanan kriz de bu paniğin sonucudur. Bugünkü gidişat, 1987 yılında yapılan referanduma benziyor. Bu referandum sonrası Özal’ın inişi başlamıştı. AKP için de benzer bir süreç ön görülüyor” şeklinde konuştu.