5 merkezde DKTM kongresi

Almanya’nın Bensheim, Aschaffenbur, Fransa’nın Marsilya, Normandiya kentleri ve Paris’in Villier le Bel banliyösündeki Demokratik Kürt Toplum Merkezleri kongrelerini yaptı.

Almanya’nın Bensheim, Aschaffenbur, Fransa’nın Marsilya kentleri ve Paris’in Villier le Bel banliyösündeki Demokratik Kürt Toplum Merkezleri kongrelerini yaptı.

BENSHEİM

Almanya’nın Bensheim kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi 2. Olağan kongresini yaptı. Yeni seçilen DKTM üyeleri bu süreçte üzerlerine düşen görevleri yapacaklarını dile getirdi.

DKTM Eşbaşkanlığına ise Ayne Yalçın ve Abdulkahir Arslan seçildi. Eşbaşkanlar görevlerini devralırken, halka layık olmaya ve toplumun tüm sorunlarına cevap olmak için var güçleriyle çalışacaklarını dile getirdi.

ASCHAFFENBUR

Almanya’nın Aschaffenburg kentinde de DKTM 2. Olağan Kongresini yaptı. Çok sayıda delegenin katıldığı kongrede yapılan seçim ile 41 kişilik meclis de oluşturuldu. DKTM Eşbaşkanlarının da bir sonraki toplantıda yapılması kararlaştırıldı.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentindeki DKTM de ikinci kongresini 400 delegenin katılımıyla yaptı. Saygı duruşu ile başlayan kongrede KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık’ın son siyasal sürece değerlendirmesi okundu.

Ardından da KCD-E Eşbaşkanı Murat Ceylan bir konuşma yaptı. Kobanê’de iki zihniyetin çatıştığını, biri emperyal ve sömürgeci güçlerin kullandığı DAİŞ, diğerinin de halkların özgürlük çizgisinin öncüsü olan YPJ-YPG güçleri olduğunu söyledi. Kobanê’de bütün dünyanın YPJ-YPG’nin gerici DAİŞ faşizmine karşı zaferine tanık olduğunu da vurgulayan Ceylan, 7 Haziran’da yapılacak seçimleri bütün dünyanın Türkiye’de AKP-CHP-MHP faşizmine karşı seçimlere girecek olan HDP’nin yüzde 10’luk barajı aşarak yeni bir zaferden daha çıkacağına tanık olacağını belirtti.

Ceylan Marsilya’da yaşayan Kürdistanlı, Türkiyelilere de “Seçimlerde bu tarihi sorumluluk bilinciyle hareket edersek ve her kesime ulaşırsak bu çabamızı zaferle taçlandıracağız” biçiminde seslendi.

“Meclisin görevlerinin toplumun sorunlarına çözümler üreten tek ve önemli merci olmanın bilinciyle hareket edilmesi gerekiyor” diyen Ceylan, kapitalist modernitenin yoz yaşamına karşı yeni toplumsal yaşamın inşa edilmesinde demokratik toplum merkezlerinin örgütlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

Konuşma ardından bir yıllık çalışma raporu okundu değerlendirildi. Seçimlerin yapıldığı kongrede 66 DKTM üyesi seçildi. 

VİLLİER LE BEL

Paris’in Villiers le Bel banliyösündeki Demokratik  Kürt Toplum Merkezi lokalinde gerçekleşen  kongreye çok sayıda delege katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan kongrede divan seçimine gidildi. Kongrede Ortadoğu gerçekliğinden Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ideolojisi temelinde aslında sistem savaşı yürütüldüğünü belirtildi. Bu noktada Kürtlerin direnişinin dünyaya mal olduğu ve savunduğu ideolojinin güçlü kabulünün yaratıldığını belirtti.

Özellikle seçim sürecinde daha fazla örgütlenme ve pratikleşme içerisine girilmesi sürecinin gerekliliği vurgulanan konuşmalarda, “Kurmaya çalıştığımız sistem için güçlü bir fikir ve ahlaki dönüşümü yaratmamız gerekiyor. Bunun için örgütlenme, moral ve zihinsel dönüşümün yaratılıp DKTM’lerin oluşturduğu, meclislerde yer alarak, özgürleşmeyi güçlü kılmamız gerekiyor” dedi.

Geçen dönem faaliyet raporunun okunmasının ardından seçime gidildi. 57 kişiden oluşan meclis onaya sunularak, kabul edildi. Yapılan oylamalar sonucunda eşbaşkanlığa Saniye Ayık ve Süleyman Çakmak seçildi.

Örgütlenme, kültür, inanç, dış ilişkiler, dil, gençlik, barış ve uzlaşı komisyonları da seçildi.

NORMANDİYA

Fransa’nın Normandiya DKTM 2. Kongresini gerçekleştirdi. 150 kişinin katılımıyla yapılan kongre saygı duruşu ile başladı. DKTM Eşbaşkanları kongrenin açılış konuşmasını yaptı. Kongre, Newroz kutlaması sonrasında tren kazası geçirerek yaşamını yitiren Umut Yalçın’a adandı.

Kongrede siyasal gelişmeleri değerlendiren siyasetçi Fuat Kav, Kürtlerin tarihi bir dönemden geçtiğine dikkat çekti. Yaklaşan seçimler için herkesin seferberlik ruhu ile çalışması gerektiğini söyleyen Kav, HDP’nin arajı aşmasının Avrupa’da yürütülen çalışmalarla bağlantılı olduğunu belirtti. Aynı zamanda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın devletle yaptığı müzakerede elini göçlendirdiğini vurulayarak, herkesin bu hassasiyetle sandık başına gitmesi gerektiğini belirtti.

Avrupa’da yapılacak her eylem ve kongrede Kürtlerin daha güçlenerek iyi bir diplomasi çalışması içerisine girilmesi gerektiğini kaydeden Kav, DAİŞ vahşilerinin Şengal’de 5000 Kürt kadının kaçırarak Arap şexlerine pazarladığı ve bu süreçte Kürt halkı ve dostlarının evinde oturmasının haram olduğunu, herkesin meclislerde yer almasını gerektiğine dikkat çekti.

Ardından da bir yıllık çalışma raporunun okunması ve değerlendirilmesinden sonra seçime gidildi. Meclis eşbaşkanlığına Mehmet Şah Karataş ve Elif Yolcu seçildi. 57 kişilik meclis de seçildi. Kongre “Biji Serok Apo” sloganları ile sona erdi.

...