7 Haziran seçimleri için AKPM’den 60 parlamenter görevli

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Türkiye ve Kuzey Kürdistan'daki genel seçimleri denetlemek için 60 parlamenter görevlendirdi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Türkiye ve Kuzey Kürdistan'daki genel seçimleri denetlemek için 60 parlamenter görevlendirdi. AKPM Başkanı Brasseur, yüzde 10 barajının adil olmadığını ve Türkiye'nin en önemli sorununun Kürt sorunu olduğunu belirtti.
Parlamenterlerden oluşan heyet, seçimi öncesi Türkiye’deki ortamı ve seçimlerin Avrupa Konseyi, AİHS, AGİT, BM vb. uluslararası normlara uygunluğunu irdelemek için 4-7 Mayıs günlerinde Ankara ve pek çok yerde incelemede bulunacak.

İZLENİMLER ULUSLARARASI KURUMLARA SUNULACAK

AKPM Sol Grubu Hollanda Üyesi Tiny Kox’un başkanlığındaki heyette Sosyalist Grup Başkanı Andreas Gros, AKPM Türkiye Raportörü Josette Durrieu gibi pek çok AKPM’nin tecrübeli isimleri yer alıyor. Heyet, Mayıs'ın ilk haftası yapacağı ön ziyaret ve seçim süresince onlarca şehirde düzenleyeceği ziyaretlerden edindiği izlenimlerini kamuoyuna ve Avrupa Konseyi ile uluslararası kurumlara sunacak.

AKPM BAŞKANI: BARAJ ADİL DEĞİL

ANF'ye açıklama yapan AKPM Başkanı Anne Brasseur, Ankara'da gerçekleştirdiği iki hafta önceki ziyaretinde de Türkiye’deki yüzde 10 seçim barajını eleştirdiklerini bildirdi. Barajın kabul edilmez derecede çok yüksek oluşundan dolayı adil olmadığını, AKPM olarak bu yönlü endişelerini beyan ettiklerini ve barajın düşürülmesi gerektiğini görüşmelerde vurguladıklarını kaydeden Brasseur, Ankara'da Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile yaptıkları görüşmelerde de Kürt meselesinin Türkiye’nin çözüm bekleyen en büyük meselerinden olduğunu dile getirdiğine vurgu yaptı.